Zamjena bojlera građane će koštati oko 2 milijarde kuna, HNS kaže da imaju ideju

Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

KAKO bi se riješio problem zamjene klasičnih plinskih bojlera novim kondenzacijskih bojlerima, na što Hrvatsku obvezuje EU direktiva, Milorad Batinić (HNS) predložio je u saboru sufinanciranje zamjena kroz projekte i programe energetske učinkovitosti.

Naime, uredba Europske komisije iz 2013. godine više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje - kondenzacijskih bojlera.

Problem je to koji pogađa od 75 do 100 tisuća građana, posebice u višestambenim objektima i procjena je da bi zamjena koštala preko 2 milijarde kuna, upozorio je Batinić dodavši da je Hrvatska po osnovi iznimno visokih troškova zatražila izuzeće i da je ono na snazi ali da se time problem nije riješio.

Klub HNS-a zato smatra da je potrebno naći dugoročno rješenje za taj problem, odnosno da se kroz projekte i programe nađe mogućnost sufinanciranja u cilju energetske učinkovitosti i smanjenja emisija CO2, kazao je Batinić.

Pročitajte više