Zamjenica državnog revizora: Bolnice su sada dužne oko 14.6 milijardi kuna

Ilustracija: Pixsell/Zeljko Lukunic

ZAMJENICA glavnog državnog revizora Nediljka Rogošić poručila je danas u saboru kako je zdravstvu potrebna temeljita analiza o potrebama i raspoloživim sredstvima jer ako se nešto konkretno ne napravi, dugovi će samo rasti. 

Podnoseći izvješće o reviziji izvršenja državnog proračuna za 2021., u kojem Državni ured za reviziju skreće pozornost na poteškoće zdravstvenog sustava i visinu dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova, Rogošić je upozorila da po posljednjim podacima dugovi bolnica iznose oko 14.6 milijardi kuna. 

"Bolnice više nisu dužne dobavljačima, nego HZZO-u" 

Kada je riječ o zdravstvenom sustavu, kazala je, potrebna je dobra i temeljita analiza uzroka jer ovakvim načinom podmirenja obveza ništa se ne rješava. 

Država je dala sredstva za podmirenje obveza prema dobavljačima, a u poslovnim knjigama bolnica to nije iskazano kao da su se obveze smanjile, nego su se samo preraspodijelile, bolnice više nisu dužne dobavljačima, nego HZZO-u, rekla je Rogošić na upit Borisa Lalovca (SDP) ima li pomaka u sustavu zdravstva. 

Saborski zastupnici: Neke naše preporuke se olako shvaćaju 

Vidi li se svjetlo na kraju tunela, upitala je Marijana Puljak (Centar). "Kolege koje rade reviziju u zdravstvenom sustavu nisu vidjele neko rješenje ako se radi na ovaj način, sada smo u reviziji 68 bolnica i specijalnih bolnica, vidjet ćemo rezultate", odgovorila je Rogošić. 

"Mislim da je potrebna grupa stručnjaka koja bi analizirala potrebe i sredstva kojima možemo maksimalno raspolagati i što možemo financirati, inače će dug, ako se nešto konkretno ne napravi, samo rasti još više", dodala je. 

Saborski zastupnici su u raspravi hvalili izvješće Državnog ureda za reviziju upozorivši da se neke njihove preporuke olako shvaćaju, ne provode te iz godine u godinu ponavljaju. Od 56 naloga i preporuka iz prijašnjih godina provedeno je 44.7 posto preporuka, djelomično je provedeno 8.9 posto, a u postupku je 39.3 posto preporuka. 

Državna imovina još uvijek nije procijenjena i evidentirana 

Kod provedbe preporuka nije se ništa bitno promijenilo, Ministarstvo financija pripremilo je nacrte pravilnika i preporuke su ugrađene u nacrte, ali oni još nisu krenuli u proceduru pa je ostao status provedbe preporuka u tijeku, kaže Rogošić. 

Na upit Zvane Brumnića (Socijaldemokrati) Rogošić je rekla da Državni ured za reviziju već godinama također upozorava i daje preporuke da se državna imovina mora procijeniti i evidentirati. 

"To još uvijek nije postignuto, dijelom zato što su potrebna značajna sredstva za procjenu imovine i unos točnih podataka u registar imovina, a kod poljoprivrednog zemljišta nema nigdje u propisima tko je od državnih institucija obvezan voditi tu evidenciju", kazala je. 

Pohvale za izvješće stizale su od vladajućih i oporbe 

Karolinu Vidović Krišto (OIP) zanimale su potpore trgovačkim društvima, na što je Rogošić istaknula da svaka subvencija trgovačkom društvu treba dobiti suglasnost Europske komisije i očitovanje Ministarstva financija. 

"Potpore trgovačkim društvima koja su na tržištu ne bi se smjele isplaćivati iz javnih sredstava", rekla je. Pohvale za izvješće stizale su od vladajućih i oporbe. Kao i svake godine, izvješće je kvalitetno i sveobuhvatno, kazala je Anamarija Blažević (HDZ). 

"Najvrjedniji su podaci kojima evidentirate gdje je sustav loš u upravljaju državom imovinom", kazala je Dalija Orešković (Centar). "Radite posao kvalitetno i savjesno", poručio je Marijan Pavliček (Suverenisti). 

Pročitajte više