KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: Škola se zatvara ako većina radnika mora u samoizolaciju

Screenshot: N1

ZAMJENICA ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za N1 je objasnila u kojim situacijama može doći do zatvaranja škola. 

"Škola ne može utjecati na to hoće li netko zaražen doći u školu, bilo od učenika ili nastavnika. To će ovisiti o tome kako se ponašamo u našem okruženju i privatnom životu. Ono na što škola može utjecati jest da ako se pojavi učenik ili nastavnik pozitivan na koronavirus, epidemiolog nakon toga treba utvrditi da što manji broj odraslih i djece ide u samoizolaciju te da se tijekom samoizolacije bolest pojavi kod što manje osoba", rekla je Šimetin. 

Posebno se raspravljalo o tome tko će sve morati u samoizolaciju ako se ispostavi da je neki učenik ili nastavnik pozitivan na koronavirus.

"U samoizolaciju će ići cijeli razred ako je nastavnik pozitivan i bio je u razredu dok je mogao biti zarazan. Ići će u samoizolaciju i svi nastavnici koji su predavali tom razredu", rekla je te dodala da postoji mogućnost da epidemiolog utvrdi da u nekim situacijama, ako nije bilo kontakta, ne mora cijeli razred u izolaciju.

"Ne možemo spriječiti da netko od djece ili nastavnika bude u školama pozitivan, ali škola može to ograničiti na jedan razredni odjel", poručila je.

"Najvažnije je sačuvati radnike"

Objasnila je i u kojem slučaju može doći do zatvaranja škola.

"Škole će se zatvoriti ako svi ili većina nastavnika bude morala u samoizolaciju pa je stoga u uputama napisano da se nastavnici ne smiju nalaziti uživo. Sastanci većeg broja nastavnika ne bi se smjeli više održavati uživo", pojasnila je te dodala:

"Najvažnije je sačuvati radnike. Nije isto kada se zarazi učenik i nastavnik. Ako se zarazi jedan učenik, škola može nastaviti s radom."

Ključno je da se zaraza ne proširi do te mjere da epidemiolozi ne mogu utvrditi izvor zaraze ili bliske kontakte.

"Ako se u školi ne budu dosljedno primjenjivale mjere, može doći do širenja zaraze koju epidemiolozi neće moći pratiti. To je nekontrolirano širenje zaraze i to bi moglo biti razlog za zatvaranje škola na određeno vrijeme, ali takvu situaciju do sada nismo imali", kazala je Pavić Šimetin za N1

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više