Zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje: Poreze želimo ukidati, a ne smanjivati

SVETA NEDELJA posljednjih godina postala je poznata po poreznim rasterećenjima koja provodi gradska uprava i brojnim kompanijama koje su tu lokaciju nedaleko Zagreba odabrale za svoje sjedište. 

Zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi u intervjuu za PoslovniFM pojašnjava kako kod njih funkcioniraju porezna rasterećenja i objašnjava svoju viziju uloge lokalne samouprave.

“Ne smanjujemo poreze nego ih ukidamo”

"Krenuli smo s poreznim rasterećenjem, no ne da se smanje porezi, nego da ih se što više ukine. Jer ako se porezi samo smanjuju dolazi do rasterećenja, ali i nadalje poduzetnik mora voditi brigu o njima. A kada se ukinu, te brige nema. Ukinuli smo prirez, komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja, plaćanje komunalnog doprinosa prilikom investicija za gotovo sve industrije izuzev, primjerice, trgovine ili logistike. Poduzetnici koji su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa ujedno su u prvoj godini poslovanja oslobođeni i komunalne naknade. Ukinuli smo i naknade za taksi dozvole. Ukinuli smo i komunalni doprinos za izgradnju više stambenih objekata, dok smo kod gradnje kuća ili objekata do tri stana smanjili komunalni doprinos od 80 do 90 posto. To je od nula do osam kuna po kubičnom metru komunalnog doprinosa, dok se u ostatku zemlje to kreće od 50 do 100 i više kuna po kubičnome metru", kaže Nađi za PoslovniFM

Pobrojao je Nađi prednosti Svete Nedelje u razgovoru s urednicom Lidijom Kiseljak, u širem odgovoru na upit da predstavi grad bez dugova, vodeći u nas po prosječnom dohotku po stanovniku koji gradi petu poslovnu zonu i rasterećuje poslovanje poduzetnika.

"Sveta Nedelja je intenzivna poduzetnička sredina. Sve aktivnosti idu za poboljšanjem uvjeta poslovanja i života. No bez obzira na ukidanje ili smanjenje različitih davanja poduzetnika, proračun Grada nije osjetio veće gubitke, a s obzirom na porezne izmjene na nacionalnoj razini, prije svega kod poreza na dohodak, na kraju godine proračun Grada će biti na sličnoj razini kao lani. I kroz novu poreznu reformu osjetit će se manje punjenje, ali s obzirom na očekivani rast plaća, i taj bi se manjak mogao kompenzirati“, ocijenio je Nađi u emisiji Lokalno je globalno.

Naše je mišljenje, kaže Nađi, da lokalna samouprava ne bi trebala odlučivati koja poduzetnička inicijativa ima potencijal, a koja nema. To je stvar opstanka na tržištu. "Zato mi nemamo potpore, nego smo ukidanjem ili smanjenjem nameta dali poduzetnicima ono što traže – da im se prestane uzimati, a ne da im se daje", rekao je.

Zbog Brexita neke firme sele posao u Svetu Nedelju

Na upit koliko je poduzetnika u Svetoj Nedelji, Nađi odgovara kako je to teško reći zbog problema dobivanja informacija od FINA-e i DZS-a.

"Broj poslovnih subjekata, ako tu uključimo i obrte i slobodna zanimanja, kreće se oko 1000, s time da računamo da će sad broj rasti što se tiče srednjih, malih i velikih. Moram priznati da me mjera koja je ovih dana opet postala aktualna, gdje se priča o povećanju doprinosa za mikro poduzetnike koji tek osnivaju poduzeća, iznenadila. Bojim se da će ta mjera dovesti do zatvaranja nekih malih poduzeća koji su tek u začetku i moramo vidjeti kako će se to odraziti na kretanje broja poduzeća u Svetoj Nedelji. Nemaju sva ta poduzeća sjedišta, tu govorimo o onima koji imaju ured ili trgovinu i broj poduzeća sa sjedištem je znatno manji. Ako ministar financija Zdravko Marić sluša ovu emisiju, nadam se da će se predomisliti i odustati te promijeniti odluku koja se odnosi na podizanje obveznih doprinosa za direktore malih poduzeća", pojašnjava Nađi te dodaje:

"Velik je broj prepoznatljivih tvrtki kao što su Rimac Automobili, Medical Intertrade, Sancta Domenica i Genera koja je otvorila najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, a seli i dio poslovanja iz Velike Britanije u Hrvatsku zbog Brexita. Tu je i britanski Lush koji će također seliti poslovanje iz Velike Britanije. Kod nas je i Pastor i Radiokirurgija Zagreb… Ponuda je raznolika. Imamo neka nova poduzeća koja nam dolaze i koja su možda manja, ali su brzo rastuća.

“Nije dobro da lokalna samouprava određuje što ima tržišni potencijal”

Sveta Nedelja je pet minuta vožnje od zapadnog dijela Zagreba, do nas se može doći brže nego iz grada i to su neke prednosti koje imamo. Mogu otkriti da dolaze tri poduzeća, zapravo sestrinske firme koje su djelovale u Zagrebu i bave se 3D modeliranjem.

Što se tiče financijskih potpora, mi nismo tipičan grad u Hrvatskoj. Mnogi gradovi idu metodom raspisivanja natječaja za dodjelu potpora, mi to nemamo. Mi od potpora imamo financiranje dijela kamatne stope na kredite. Imamo program koji provodimo sa županijom i ministarstvom, gdje ministarstvo sufinancira 2 postotna boda, isto toliko županija, a Sveta Nedelja također do dva postotna poena. Zašto smo odabrali taj pristup? Jer smatramo da nije dobro da lokalna samouprava određuje koja poduzetnička inicijativa ima komercijalni tržišni potencijal, a koja nema. To je stvar opstanka na tržištu i ono što mi trebamo jest pojednostaviti procese, maknuti porezne namete i subvencioniranje kamatne stope zato što su kamate na poduzetničke kredite, primjerice u Njemačkoj, znatno niže nego kod nas. Nije fer da naši poduzetnici gube na konkurentnosti zato što naša država ima lošije upravljanje nego Njemačka i da zbog toga plaćaju sistemski rizik koji je puno veći. Subvencioniramo da bismo izjednačili prava igre", ustvrdio je Nađi.

Vi ste uveli novu metodu, ima li je još koji grad u Hrvatskoj? 

"Nije mi poznato da je ikoji grad u Hrvatskoj to napravio, ali kod nas se pokazala učinkovitom i poduzetnici ne traže da im se dâ novac, već da im se prestane uzimati", jasna je poruka zamjenika gradonačelnika Svete Nedelje.

Četiri poduzetničke zone, a i peta se gradi?

"Usklađenje zemljišnih knjiga i katastra provedeno je u potpunosti, što znači da su imovinsko-pravni odnosi čisti, a time je dodatno olakšano ulaganje. Ima još nešto prostora, ni jedna od te četiri zone nije još do kraja popunjena, ali s obzirom na to da su naše zone u privatnom vlasništvu, odlučili smo otvoriti još jednu poduzetničku zonu. Poduzetnici imaju veći izbor. Usklađenje zemljišnih knjiga i katastra smo radili zadnje dvije i pol godine i moram pohvaliti bivšeg gradonačelnika koji je započeo taj projekt, a mi smo ga nastavili. Time smo pojednostavili investicije i kad netko kupi zemljište, ne mora rješavati probleme s 15 različitih vlasnika jer smo i taj dio riješili", kazao je Nađi.

“Poduzetništvo mora biti jako dobro razvijeno ako građani žele bolji standard”

Na upit ima li vremena za poduzetnike, Nađi odgovara kako se još nije dogodilo da je poduzetnik tražio sastanak, a da gradonačelnik ili on nisu našli vremena da ga i prime.

"Trudimo se u što kraćem vremenu svakog tko ima potrebe za našim uslugama primiti i pomoći mu ako je to u našoj nadležnosti. Ako nije, nastojimo barem pribaviti one informacije koje su potrebne da nastavi dalje i pružimo potporu koliko god to možemo. Moramo imati na umu da smo mi tu zbog građana koji su nas izabrali, ali i zato da bi oni imali bolji životni standard. Poduzetništvo mora biti jako i razvijeno i moramo biti susretljivi prema poduzetnicima i držati ih kao kap vode na dlanu da nam ostanu, stvaraju dodatnu vrijednost i zapošljavaju ljude", kaže Nađi.

Koja su najčešća pitanja koje postavljaju poduzetnici?

"U posljednje vrijeme pitanja su vezana uz investiranje, odnosno razgovor o tome što im Grad nudi u pogledu poreznih uvjeta i koje su potencijalne lokacije za investicije, na koji način možemo pomoći i slično. Drugi skup pitanja odnosi se na postojeće poduzetnike u našem gradu koji često dolaze s pitanjima o proširenja poslovanja i žele vidjeti koji su prostorno-planski uvjeti te što možemo učiniti za njih. Jedan set pitanja postojećih poduzetnika vezan je za infrastrukturu. Prijašnje firme nisu do kraja riješile infrastrukturu pa mi to rješavamo i vjerujem da ćemo kroz koju godinu imati sve zone pripremljene. Većinom su u dobrom stanju, no još uvijek ima mjesta na kojima postoje prostor za napredak”, kaže Nađi.

Pročitajte više