Zamjenik ukrajinskog ministra obrane: Možemo vratiti Krim do kraja prosinca

Foto: EPA

DOK ukrajinske vojne snage ostvaruju važne pobjede na bojištu, polagano u središte pozornosti dolazi pitanje Krima. Tako su posljednjih dana brojni ruski političari diskutirali o mogućem ukrajinskom napadu na ključni poluotok. Krim za obje strane ima stratešku važnost jer je lociran na Crnom moru, ali ne smije se podcijeniti ni simbolička važnost. 

Bivši zapovjednik ruskih zrakoplovnih snaga Viktor Bondarev smatra da Ukrajina nema "ni resurse, ni vojni potencijal" da vrati Krim pod vlastiti nadzor. Istovremeno, ruski parlamentarac Andrej Guruljov poziva Kremlj da izračuna kolika je mogućnost da Ukrajinci pokrenu napad uz podršku NATO-a. Njegov kolega iz ruskog parlamenta Mihail Šeremet upozorio je ukrajinske trupe da će doživjeti "veliki konačni udarac" ako pokrenu ofenzivu na Krim, piše Sky News.

Kada su Rusi u veljači pokrenuli vojnu invaziju na Ukrajinu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je isprva bio oprezan kad je trebalo javno izraziti svoje ambicije u vezi s oslobađanjem Krima. Međutim, kako rat odmiče i kako Ukrajinci sve više napreduju na bojištu, Zelenski sve otvorenije šalje poruke da Krim smatra ukrajinskim teritorijem i da će ga ukrajinski vojnici ponovno zauzeti.

"Ne postoje neograničene količine zapadnog oružja"

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Volodimir Havrilov je izjavio da bi se ukrajinske snage mogle vratiti na Krim do kraja prosinca, dok bi cijeli rat s Rusijom trebao biti gotov do proljeća. Vjeruje da je ponovno zauzimanje Krima "samo pitanje vremena" te tvrdi da bi takvom scenariju mogao doprinijeti neki nepredvidiv događaj u Rusiji, poput iznenadnog pada Putinovog režima.

"Možemo zakoračiti na Krim, na primjer, do kraja prosinca. Moguće, moguće. Nije isključeno da tako bude", kazao je Havrilov. Ipak, umirovljeni britanski vicemaršal Sean Bell podsjeća da je Krim velik dio ruske povijesti i da Rusija nikada nije smatrala da Krim nije ruski.

Bell ističe da su na Krimu ostali obrambeni položaji iz Drugog svjetskog rata, što ga čini vrlo teškim vojnim ciljem. "Ti obrambeni položaji i danas ostaju na mjestu. Procjene iz većine vojnih perspektiva, uključujući američku perspektivu, odnosno najviše američko obrambeno tijelo, govore da su šanse da Ukrajina ikad vojno preuzme Krim vrlo, vrlo male", smatra Bell.

Vjeruje da je ukrajinska nadmoć u sadašnjoj fazi rata potaknuta zapadnim oružjem, ali dodaje kako ne postoje neograničene količine tog oružja. Bell zaključuje kako je pravo pitanje hoće li Zelenski žrtvovati desetke tisuća vojnika u uzaludnom pokušaju osvajanja Krima ili će pristati na kompromis kojim bi izgubio dio teritorija.


 

Pročitajte više