Zapad je isprovocirao rat u Ukrajini, kaže Nigel Farage

Screenshot: BBC

Čelnik britanske desničarske stranke Reform UK Nigel Farage kazao je da je Zapad isprovocirao rat u Ukrajini širenjem Europske unije i NATO-a prema istoku. "Naravno da je Putin kriv za rat. No zbog širenja EU i NATO-a je mogao reći Rusima da Zapad opet prijeti", kazao je Farage. 

Novinar BBC-ja je Faragea tijekom intervjua upitao za njegove prijašnje kontroverzne izjave, poput one iz 2014. kada je rekao da je Vladimir Putin svjetski vođa kojem se najviše divi. "Rekao sam da mi se ne sviđa kao osoba, ali da mu se divim kao političkoj figuri jer je uspio preuzeti kontrolu nad vodstvom Rusije", rekao je Farage. 

"Mi smo izazvali ovaj rat. Naravno, kriv je Putin"

Upitali su ga i za objavu na društvenim mrežama iz 2022., u kojoj je naveo da je ruska invazija na Ukrajinu posljedica širenja EU i NATO-a. Farage je objasnio da od 1990-ih tvrdi kako širenje prema istoku omogućuje Putinu da kaže svom narodu kako ponovno dolaze po Ruse i da treba ići u rat. "Mi smo izazvali ovaj rat. Naravno, kriv je Putin", rekao je Farage. 

Rusija je u veljači 2022. pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, koja nije članica EU ili NATO-a. No, Kijev je nakon napada podnio zahtjev za pridruživanjem oba bloka. NATO je 1949. osnovalo 12 zemalja, uključujući SAD, UK, Kanadu i Francusku.  

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. vojnom savezu su se pridružile mnoge istočnoeuropske zemlje; uključujući Mađarsku, Poljsku i Estoniju. EU se također počela širiti, s nizom istočnoeuropskih zemalja koje su se pridružile 2004. 

"Brexit je iznevjerio one koji su za njega glasali"

Farage je tijekom intervjua za BBC optužio konzervativce da nisu uspjeli pravilno provesti Brexit. "Ne radi se o neuspjehu, samo nije dobro provedeno. Brexit se ne može opisati kao neuspjeh. Napustili smo Europsku uniju. Sada imamo samoupravu. No, Brexit je iznevjerio one koji su za njega glasali, vjerujući da će se smanjiti broj imigranata", kazao je Farage. 

Neto migracija, razlika između broja ljudi koji dolaze živjeti u Ujedinjeno Kraljevstvo i onih koji odlaze, naglo je porasla od 2021., kada je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU. Stranka Reform UK podupire zamrzavanje neesencijalne imigracije kako bi se smanjio pritisak na stambene i javne usluge, povećale plaće i zaštitio kulturni identitet.  

Farage je komentirao i klimatske promjene te kazao kako se zapravo ne radi ni o kakvoj krizi. "Mislim da se oko toga digla prevelika drama još kasnih 1980-ih. Smatram da je to možda pogrešno. Stalno pričamo o nekom strahu, a ne o rješenjima. Provodimo previše vremena hiperventilirajući o problemu umjesto da praktično i logično razmišljamo o tome što se može učiniti", rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.