Zapadni dužnosnici: Rusi ne napadaju IS, već pobunjenike

Ilustracija: GettyImages

RUSIJA je danas započela sa zračnim napadima na ciljeve u Siriji u najvećoj intervenciji Kremlja na području Bliskog istoka u posljednjim desetljećima, zatraživši od američkih zračnih snaga da se udalje dok traju operacije.

Moskva je navela da su cilj napada uporišta Islamske države (IS), no to je odmah osporio Washington i pobunjenički izvori unutar Sirije.

Proturječne tvrdnje

Američki dužnosnik kaže da je Rusija saveznicima u koaliciji protiv IS-a obavijest o zračnim udarima dala samo sat vremena prije nego što su započeli s ciljem da pomognu predsjednik Bašaru al-Asadu u borbi protiv islamističkih militanata.

Obavijest je prenio ruski dužnosnik u Bagdadu koji je od američkih zračnih snaga zatražio da izbjegavaju zračni prostor iznad Sirije tijekom provođenja misija, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Rusija i Sjedinjene Države pružaju kontradiktorne informacije o ciljevima zračnih napada, podcrtavajući rastuću napetost bivših hladnoratovskih neprijatelja, piše Reuters.

Prema izvorima u Americi, Rusi su napali ciljeve u Homsu, ali ne na područjima koja kontrolira Islamska država. Iste informacije stižu od pobunjenika protiv režima iz Sirijske slobodne vojske, koji tvrde da je napadnut niz lokacija u kojima su aktivni pobunjenici, uključujući njihove postrojbe s istaknutim zastavama, ali ne i IS.

Vođa sirijske opozicije koju podržava Zapad tvrdi da je u napadima ubijeno najmanje 36 civila i da su oni izvedeni na područjima u kojima nema pripadnika IS-a ili Al-Kaide. 

"Međunarodni sukob"


S druge strane, ruski ministar obrane kaže da su napadi usmjereni protiv Islamske države i da su u njima uništena skladišta oružja, streljiva, goriva i komunikacijska infrastruktura.

Prema službenim izvorima režimske vojske, "izvedeno je pet napada u pet područja u Homsu", ključnom području za održavanje Asadove kontrole nad sjeverom Sirije. Ukoliko regiju zauzmu pobunjenici, to će učinkovito odsjeći Damask od lučkih gradova Latakija i Tartous, gdje Rusi imaju mornaričke baze.

Udari na Homs i pobunjeničke grupe, a ne na IS, pokazuje da je primarni cilj Kremlja snaženje Asada, rekao je u komentaru današnjih napada francuski diplomatski izvor.

Otvorena intervencija Moskve u Siriji znači da se sukob od ratovanja kroz "posrednike" (wiki) koje vanjske sile obučavaju i naoružavaju, u nekoliko mjeseci transformirao u međunarodni konflikt u koji su direktno umiješane glavne vojne snage svijeta, s izuzetkom Kine, piše Reuters.

Pročitajte više