Zapalio sebe i čitav arapski svijet: Mohamed Bouazizi osoba godine po izboru Timesa

BRITANSKI časopis Times danas je osobom godine proglasio Mohameda Bouazizija, 26-godišnjeg Tunižanina koji je činom samospaljivanja pokrenuo Revoluciju jasmina u Tunisu, a posljedično i Arapsko proljeće.

Bouazizi se zapalio u očaju i nemoći pred zgradom lokalne vlasti jer mu je oduzeta dozvola za prodavanje povrća, a nije imao novca platiti mito policiji koja ga je usput tukla i vrijeđala. "Bouazizi nije bio revolucionar, ali njegov usamljeni protest pokrenuo je val pobuna koje su preobrazile Bliski istok", navodi dnevnik Times.

Riječ je, naravno, o prilično nategnutoj tezi, jer je Arapsko proljeće u puno većoj mjeri produkt niza političkih, ekonomskih i socioloških faktora nego očajničkog čina jednog čovjeka. Tako je Times na određeni način individualizirao možda i najveću političku priču ove godine, za razliku od Timea koji je osobom godine jednostavno proglasio - prosvjednika.

U intervju za Reuters Bouazizijeva majka Manubia pozvala je nove vođe arapskih zemalja, izabrane na demokratskim izborima nakon rušenja autokratskih režima, da žrtvu njena sina nagrade tako što će pomoći siromašnim ljudima kakav je bio i on sam.

Pročitajte više