ZAPATERO UMANJUJE RAZLIKE S TONYJEM BLAIROM

Predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero umanjio je u četvrtak razlike u mišljenju s britanskim kolegom Tonyjem Blairom, objavivši da kani "vrlo pozorno slušati" Veliku Britaniju u svezi s europskim ustavom.

London i Madrid "imaju zajedničke interese" i "vrlo snažne veze koje želim još više učvrstiti", izjavio je Zapatero po završetku prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji.

Španjolska želi da europski ustav bude usvojen u lipnju i s tim u svezi "slušamo pozorno stajališta britanske vlade kako bi konačno mogli" postići sporazum.

Dvije zemlje, rekao je Zapatero, slažu se oko brojnih važnih pitanja. "Slažemo se o jačanju međunarodne antiterorističke suradnje, o ulaganju većih napora u mirovnom procesu na Bliskom istoku preko mirovnih smjernica i oko toga da bi UN trebao usvojiti rezoluciju" o Iraku, rekao je Zapatero. Blair je također rekao kako očekuje da Vijeće sigurnosti UN-a uskoro donese rezoluciju o Iraku.

Opetujući da Madrid neće promijeniti odluku o povlačenju španjolskih snaga iz Iraka, Zapatero je izrazio zadovoljstvo "poštovanjem" i "demokratskim duhom" Tonyja Blaira u svezi s tom odlukom.

"Nema mogućnosti za povratak španjolskih postrojba u Irak, ne razmišljamo o tome", rekao je Zapatero novinarima nakon susreta s britanskim premijerom.

(Hina) xvrad ymaš

Pročitajte više