Započelo ispitivanje pripadnice Crvenih brigada

Talijanski istražitelji započeli su danas u Firenci, u zatvoru Sollicciano, ispitivati Desdemonu Lioce (43), koja je uhićena u nedjelju nakon pucnjave u vlaku kojom je prilikom ubijen policajac Emanuele Petri (48) i član Crvenih brigada Mario Galesi (37).

Lioce, jedna od osnivačica novih Crvenih brigada, proglasila se ´političkom zatvorenicom´. U međuvremenu mnogim listovima i agencijama stižu pisma i telefonska preuzimanja odgovornosti raznih krajnje ljevičarskih organizacija za sukob policije i dvoje pripadnika Crvenih brigada u vlaku Rim - Firenca.

Istražitelji tragaju za još jednom ženskom osobom, koja je navodno prethodno bila u društvu dvoje terorista, a poslije pucnjave je izašla iz vlaka. Policija inače ima na popisu traženih osoba dvije članice Crvenih brigada. Simonetta Giorgieri (46) bila je uhićena u parizu 1989. ali joj se zatim od 1995. izgubio svaki trag. Isto je i sa Carlom Vendetti (45) koja je bila uhićena sa Giorgieri i zatim nestala. Osuđena je 2001. u odsutnosti na 8 godina zatvora.

U četvrtak će biti državni sahrana za Petria, a svi sindikati su za taj dan najavili simboličnu 15-minutnu obustavu rada u znak prosvjeda protiv terorizma.

Pročitajte više