Zaposlenici HRT-a glasali hoće li veće plaće ili će veće plaće

Screenshot: HRT

Čak 71.3 posto zaposlenika HRT-a na izjašnjavanju završenom jučer podržalo je prijedlog poslodavca o 8-postotnom povećanju koeficijenata za plaće, a potpisivanje novog kolektivnog ugovora HRT-a očekuje se već danas ili najkasnije sutra, doznaje se s Hrvatske radiotelevizije.

Tri paketa materijalnih prava koje je nudio poslodavac bila su povećanje vrijednosti koeficijenta za 8 posto bruto ili 4 posto bruto s isplatom bruto dodatka od 50 eura ili isplata fiksnog dodatka 105 eura bruto bez povećanja koeficijenta.

Kao četvrta, dodatna opcija sindikata u izjašnjavanju zaposlenika HRT-a, bila je i neprihvaćanje nijedne od navedenih ponuda poslodavca te ''sudjelovanje u aktivnostima koje će pokrenuti sindikat u cilju ostvarenja zahtjeva iznijetih u kolektivnim pregovorima''.

Izglasali veće plaće

Od ukupnog broja radnika HRT-a (2777) izjašnjavanju je pristupio 1641 radnik, odnosno 59.09 posto. Od njih se 1170 radnika, odnosno 71.3 posto, izjasnilo za povećanje vrijednosti koeficijenta za 8 posto bruto.

45 radnika, odnosno 2.74 posto, izjasnilo se za povećanje vrijednosti koeficijenta od 4 posto bruto i isplatu fiksnog dodatka od 50 eura, a 274 radnika, odnosno 16.7 posto, izjasnilo se za isplatu fiksnog dodatka u iznosu od 105 eura bruto (bez povećanja bruto vrijednosti koeficijenta)

Uz to, 152 radnika, odnosno 9.26 posto, izjasnilo se da ne prihvaća nijednu od navedenih ponuda poslodavca i spremno je sudjelovati u aktivnostima koje će pokrenuti sindikati HRT-a u cilju ostvarenja zahtjeva iznesenih u kolektivnom ugovoru.

Većinskim izglasavanjem prve opcije, odnosno za povećanje vrijednosti koeficijenta za 8 posto, stečeni su uvjeti za potpisivanje novog kolektivnog ugovora HRT-a. Sastanak predstavnika HRT-ovih sindikata i poslodavca zakazan je za danas u 10 sati.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više