Zaposlenici HT-a nezainteresirani za povoljniju kupnju tih dionica

BIVŠI i sadašnji zaposlenici HT-a nisu pokazali posebnu zainteresiranost za provjeru jesu li su popisu onih koji će ostvariti pravo na kupnju dionica HT-a, odnosno 7 posto udjela u toj tvrtki.

Rok u kojem radnici mogu putem interneta provjeriti nalaze li se na popisu te jesu li  njihovi osobni podaci, uključujući radni staž, pravilno navedeni, zaključno traje do 30. ožujka. Do četvrtka 27. ožujka to je učinilo tek 17.000 potencijalnih budućih vlasnika tih dionica, dok je na popisu gotovo 67 tisuća zaposlenika, piše Jutarnji list.

Prilikom provjeravanja svojih podataka, jednom dijelu zaposlenika pojavio se problem povezan s matičnim brojem. Naime, upisivanjem matičnog broja, nekim radnicima se pokazalo kako nisu na popisu, međutim problem je bio u tome što se radi o 30.000 tisuća bivših zaposlenika PTT-a, koji nisu evidentirani u evidentnim listama današnjeg HT-a.

Problem je nastao u tome što je JMBG uveden tek 1968. godine, pa tako oni zaposleni od 1954. godine, u tih 14 godina nisu uvršteni zbog nepostojanja JMBG u trenutku zaposlenja, objašnjava Josip Pupić iz sindikata telekomunikacija.

No, nema razloga za zabrinutost, jer se uz datume rođenja osoba s popisa počeo pripisivati i JMBG, a dodatnu će provjeru obaviti Ministarstvo unutarnjih poslova 3. travnja, kada se dostavi popis. Na temelju provjerenog popisa, Vlada će donijeti konačnu odluku o broju radnika koji imaju pravo na kupnju te će to biti kriterij za definiranje veličine paketa dionica, što će Vlada utvrditi do 13. travnja.

V.M.

Pročitajte više