Zapovjednik danske vojske dao ostavku

Foto: EPA

Načelnik danske vojske general-bojnik Gunner Arpe Nielsen podnio je ostavku u svjetlu potrebne reforme vojnih snaga nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćile su danske oružane snage. Novi zapovjednik trebao bi biti imenovan uskoro i stupiti na dužnost 1. travnja kada će Nielsen napustiti položaj nakon tri godine u službi.

Nielsen je prošle godine priznao da su početak rata u Ukrajini i rastuća vojna prijetnja Rusije otkrili velike nedostatke u sposobnosti Danske da obrani svoj teritorij i ispuni obveze prema NATO-u.

Neovisni vojni analitičar Hans Peter Michaelsen rekao je za Reuters: "Vrlo je frustrirajuće da su političari zatvorenog uma kada se radi o tome kako novac treba biti potrošen. Ništa se ne radi na jačanju vojske. Političari stalno govore o potrebi ulaganja, ali novac još nije stigao do vojnika."

Danska je došla pod pritisak da vojnu potrošnju dovede do cilja NATO-a od 2 posto BDP-a. Vojna pomoć Ukrajini, uključujući donaciju borbenih zrakoplova F-16, pomogla je Danskoj ispuniti taj cilj, iako se velika ulaganja u vlastite snage tek trebaju ostvariti.

Danska je prošle godine obećala uložiti 143 milijarde danskih kruna (gotovo 20 milijardi eura) u obranu u sljedećih 10 godina. Nielsen (57) će preuzeti novu ulogu kao zamjenik voditelja razvoja i planiranja za oružane snage.

Pročitajte više