Zapovjednik švedske vojske: Putin želi otok Gotland. Ako napadne, kreće rat s NATO-om

Foto: EPA, Google Maps

Ruski predsjednik Vladimir Putin bacio je oko na švedski otok Gotland, upozorio je šef švedskog ministarstva obrane Micael Bydén.

Gotland, najveći švedski otok koji se po veličini može usporediti s Rhode Islandom, strateški je smješten usred Baltičkog mora - između Stockholma i ruske eksklave Kalinjingrad.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je plan za proširenje teritorijalnih voda u Baltičkom moru, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost. "Siguran sam da Putin s oba oka gleda na Gotland. Putinov cilj je steći kontrolu nad Baltičkim morem", rekao je Bydén, vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga.

"Ako Rusija preuzme kontrolu u Baltičkom moru, to bi imalo golem utjecaj na naše živote – u Švedskoj i svim drugim zemljama koje graniče s Baltičkim morem. Ne možemo to dopustiti", rekao je Bydén. "Baltičko more ne smije postati Putinovo igralište", dodaje.

Nakon demilitarizacije 2005., Švedska je 2016. ponovno uvela stalne trupe na Gotland, nakon ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluotoka. Švedska je također postala najnovija članica NATO-a u ožujku, što znači da je pokrivena člankom 5. saveza, koji jamči da sve ostale članice stanu jedne drugima u obranu ako budu napadnute.

"Ako Putin napadne Gotland, može zaprijetiti zemljama NATO-a s mora. To bi bio kraj mira i stabilnosti u nordijskoj i baltičkoj regiji", rekao je Bydén.

Pročitajte više