Zaprimljen program zbrinjavanja neangažiranih radnika "Borova"

PROČELNICA vukovarskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun potvrdila je da su stručne službe Zavoda zaprimile krajem prošloga tjedna od Uprave Borova dorađeni program zbrinjavanja radno neangažiranih radnika te tvrtke.

Riječ je o programu zbrinjavanja 2320 radnika, odnosno preostalom dijelu skupine od oko 7000 borovskih radnika prognanih krajem 1991. iz Vukovara, koji se od tada nalaze na čekanju. Uprava Borova dovršila je taj program još krajem prošle godine, ali zbog nedorečenosti i određenih nedostataka Zavod ga nije prihvatio.

Odluku o prihvaćanju dorađenog programa zbrinjavanja borovskih radnika vukovarska služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, po riječima Ankice Paun, donijet će najkasnije do 10. ožujka. Kako je kazala u izjavi za Hinu, na dostavljenom popisu osoba koje će dobiti otkaze ne nalazi se 2320, već oko 1800 osoba.

Član Uprave Borova Davor Arežina rekao je kako Nadzorni odbor i Uprava Borova ´imaju dobrih namjera u smislu rješavanja otpremnina´ za radnike koji će dobiti otkaz. ´Treba napraviti nagodbu s tim ljudima i iznaći sredstva za otpremnine´, rekao je.

Otpremnine su bile i razlog što je nekoliko stotina radno neangažiranih radnika Borova prošli mjesec blokiralo ceste u Tovarniku u istočnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije. Predvođeni Stožerom za zaštitu prava prognanih radnika Borova i Zajednicom povratnika Hrvatske oni od vlasnika Borova, Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), i Uprave Borova traže isplatu 3000 kuna po godini staža.

´Još je uvijek sve otvoreno i intenzivno se radi na izradi konačnih rješenja koja bi bila prihvatljiva i za Borovo i za radnike koji trebaju dobiti otkaz´, izjavio je za Hinu Davor Arežina dodajući kako je u cilju iznalaženja sredstava za otpremnine Borovo odlučilo prodati neke svoje nekretnine za koje se procjenjuje da nisu od dugoročnog interesa za tu tvrtku.

Pročitajte više