Zaražen koronom se družio s prijateljima, dobio 10.000 kn kazne. DORH traži i zatvor

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

DORH se žalio na presudu protiv 36-godišnjaka koji je u siječnju ove godine uhvaćen da krši izolaciju.

"Okrivljenog 35-godišnjaka optužnicom se tereti da je 26. siječnja 2021. u Murskom Središću, znajući da je obolio od zarazne bolesti COVID-19; protivno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i nakon proglašenja epidemije te bolesti; kršeći zaštitnu mjeru izolacije i liječenja u kući, napustio adresu prebivališta te su ga policijski službenici zatekli na ulici u grupi od više osoba, čime je doveo u opasnost od zaraze sve osobe u čijoj se blizini našao", stajalo je u optužnici iz lipnja.

Na sudu je dobio 10.000 kuna kazne. No DORH se žalio na presudu, traži i zatvor.

"Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je 23. rujna 2022., podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Čakovcu kojom je hrvatski državljanin (1986.) proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180. st. 1. Kaznenog zakona i osuđen na novčanu kaznu u visini od 10.000 kuna.

Državno odvjetništvo smatra kako je novčana kazna neprimjerena za optuženika jer je svojim neodgovornim ponašanjem tijekom pandemije ugrozio zdravlje većeg broja ljudi, ali i zbog drugih okolnosti istaknutih u žalbi. U žalbi je predloženo da se presuda preinači i optuženiku izrekne kazna zatvora", objavio je DORH.

Pročitajte više