Zarqawi optužen u novom predmetu zbog terorizma u Jordanu

Jordanski sud utvrdio je ekstremistu Abu Mussabu alZarqawiju rok od deset dana da se pojavi pred pravosuđem svoje zemlje, gdje je protiv njega podignuta nova optužnica zbog terorizma.

Optužnica, o kojoj je informacija u četvrtak objavljena u mjesnom tisku, odnosi se i na Zarqawijeve pomoćnike.

Prema jordanskom zakonu, sud mora obavijestiti optuženike da se trebaju pojaviti na sudu prije početka suđenja. U protivnom im se sudi u odsutnosti.

Riječ je o novom suđenju Jordancu Zarqawiju. Potankosti najnovije optužnice još nisu poznate.

Zarqawiju, koji je u bijegu od 1999., trenutno se sudi u odsutnosti u Amanu zbog planiranja atetentata kemijskim oružjem za koji jordanske vlasti tvrde da su ga osujetile.

Jordansko je pravosuđe još u travnju 2004. osudilo Zarqawija na smrt zbog umiješanosti u ubojstvo američkog diplomata u Amanu u listopadu 2002.

Glavu vođe Al Qaide u Iraku Amerikanci su ucijenili na 25 milijuna dolara. Njegova je skupina preuzela odgovornost za mnoge smrtonosne napade u toj zemlji.

Zarqawi je možda ranjen ili bolestan i možda se liječio u bolnici u Ramadiju (na zapadu Iraka), kako navode američki vojnici, piše u četvrtak Washington Post.

Američka vojska trenutno istražuje informacije prema kojima je Zarqawi 27. i 28. travnja bio u bolnici u Ramadiju, prijestolnici pobunjene sunitske pokrajine Al-Anbar, piše dnevnik pozivajući se na vojne dužnosnike.

Zarqawi je za dlaku umakao američkim vojnicima 20. veljače. Amerikanci su tada zaplijenili računalo s medicinskim podacima o teroristu, napominje Washington Post.

Vojni dužnosnici nisu htjeli reći jesu li najnovije informacije o Zarqawijevu boravku u bolnici u Ramadiju povezane sa zapljenom računala.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više