Zaručnica ubijenog novinara Khashoggija tuži saudijskog prijestolonasljednika

Foto: Epa

ZARUČNICA ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija pokrenula je tužbu protiv prijestolonasljednika Saudijske Arabije, optužujući ga da je naredio ubojstvo.

Hatice Cengiz i udruga za zaštitu ljudskih prava koju je Khashoggi osnovao prije smrti optužuju Mohameda bin Salmana i još dvadesetero drugih osoba za načinjenu štetu.

Podsjetimo, saudijski agenti ubili su Jamala Khashoggija kada je 2018. posjetio konzulat u Istanbulu. Princ Mohamed bin Salman je porekao da je naredio ubojstvo, piše BBC.

Khashoggi je bio istaknuti kritičar saudijske vlade i živio je u samonametnutom egzilu u SAD-u, često pišući za Washington Post.

Građanska tužba

Hatice Cengiz, turska državljanka, podnijela je danas građansku tužbu u Washingtonu. U tužbi tvrdi kako je emocionalno i financijski oštećena zbog Khashoggijeve smrti i navodi da je Khashoggi ubijen "prema nalogu optuženika Mohameda bin Salmana".

"Cilj ubojstva bio je jasan - zaustaviti pokušaje Khashoggija u Sjedinjenim Državama da se provedu demokratske reforme u arapskom svijetu", stoji u tužbi.

U današnjoj videokonferenciji odvjetnici Cengiz i grupe Democracy for the Arab World (Dawn) rekli su da je fokus tužbe bio da američki sud prijestolonasljednika sagleda kao odgovornog za ubojstvo i nabavi dokumente koji otkrivaju istinu, prenosi Washington Post.

Pročitajte više