Zaspala pravosudna policija: Optuženi za dilanje usred rasprave bacio fascikl na suce!

USRED rasprave u velikoj dvorani splitske Palače pravde prema predsjedniku sudskog vijeća Zoranu Kežiću doletio je podeblji fascikl. Ničim izazvan bacio ga je Denis Mandić, jedan od optuženih u slučaju koji se za dilanje heroina vodi protiv braće Svalina, Ahmeti i ostalih.

"Nismo očekivali ovakvu situaciju"

Srećom, fascikl nije nikoga pogodio. Umalo je po glavi dobila članica Vijeća, sutkinja Maria Majić, koja je s Kežićem pažljivo pratila prijepis razgovora između optuženika, dok su se puštale tonske snimke pribavljene Uskokovim mjerama tajnog nadzora.

"Nismo očekivali nikakav eksces, rasprava je danas krenula sasvim normalno. Čula sam da je nešto palo, podigla glavu i vidjela optuženog kako nam je prišao na svega koji metar", prisjetila se sutkinja Majić neugodne scene. O svemu je izvijestila predsjednika suda Antu Perkušića.

Evidentno je da su pravosudni policajci zaspali, jer je optuženom dozvoljeno da ustane i prijeđe nekoliko metara prema katedri sa sudskim vijećem. Čeka se izvještaj, zasad nema službenog komentara predsjednika Perkušića.

Kežić smatra da čuvari nisu počinili propust jer se, kaže, radilo o situaciji koja se nije mogla predvidjeti pa u tom smislu neće ništa poduzimati.

Branitelji se požalili da ih je Kežić htio izbaciti iz sudnice

Mandića je potjerao van sudnice, no onda su se javila braća Goran i Joško Svalina, organizatori dilerskog lanca i Solinjanin Igor Dokić. Traže izuzeće jer misle da neće više imati objektivno suđenje. A i član vijeća, sudac Slavko Lozina već im je sudio pa im ni to nije u redu. 

U cijeloj gunguli, braća Ferdi i Mehdi Ahmeti ostali su po strani, nisu ništa tražili. Kežić je ispraznio dvoranu po hitnoj proceduri, i to iz sigurnosnih razloga. Nevoljama međutim nije došao kraj, jer se Kežić sukobio s braniteljima. 

Požalili su nam se da ih je htio izbaciti iz sudnice. Nije htio, kažu, uvesti njihove primjedbe i prijedloge, ne radi po Zakonu o kaznenom postupku, pa pripremaju podnesak, kojim traže da ih se razriješi obrane po službenoj dužnosti, jer ovako dalje s Kežićem više ne mogu. 

Kežić kaže da ih je triput zamolio da napuste dvoranu. Nije htio posebno komentirati navode obrane, tek kaže da svatko ima pravo na svoje mišljenje. On drži da je raspravu danas cijelo vrijeme držao pod kontrolom te da nije bilo nekontroliranih situacija.

Na sudu čak drže da je cijeli događaj orkestriran kako bi se Kežića izbacilo iz igre te slučaj dodijelio drugom, manje strogom sucu.

Pročitajte više