Zaštićeni svjedok optužio Miloševića za izazivanje rata u Hrvatskoj

KLJUČNI svjedok u hrvatskom dijelu suđenja Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) optužio je u ponedjeljak bivšeg jugoslavenskog predsjednika za izazivanje rata u Hrvatskoj.

Haaški optuženik Slobodan Milošević nastavio je protuispitivati zaštićenog svjedoka C-061, koji je, kako se može zaključiti iz njegova svjedočenja, početkom 90-tih obnašao visoke dužnosti u tijelima vlasti pobunjenih Srba u Hrvatskoj.

Odgovarajući na Miloševićevo pitanje je li ´rat izazvala nasilna secesija Hrvatske i Slovenije ili različito tumačenje prava na samoopredjeljenje naroda´, svjedok je za izbijanje rata optužio bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

´Rat u Hrvatskoj izazvali ste vi, provociranjem incidenata i uvlačenjem JNA u rat, vođenjem JNA... nanijeli ste štetu hrvatskom narodu i srpskom narodu u Hrvatskoj koje ste uvukli u rat´, kazao je C-061, koji svjedoči uz prikrivanje lika i elektronsko izobličenje glasa.

´Javno ste se zalagali za to da Srbi iz Hrvatske i BiH ostanu u Jugoslaviji, u državi koju ste preuređivali... a ono što ste stvarno činili je da ste organizirali incidente na područjima gdje su Srbi živjeli u većini ili u manjini, i onda ste vi izvodili JNA da bi silom zadržali te teritorije´, rekao je svjedok.

´Izazivanjem incidenata i vođenjem rata poticali ste Hrvatsku i Sloveniju da izađu iz Jugoslavije, odnosno da ne uđu u državu koju ste vi stvarali´, dodao je.

Svjedočenje C-061, zbog čijeg je iskaza tužiteljstvo odustalo od 14 drugih svjedoka u hrvatskom dijelu suđenja, prekidano je tijekom rasprave u ponedjeljak više puta kako bi se zaštitio identitet svjedoka. Tijekom ispitivanja Milošević je svjedoka nekoliko puta ironično oslovio sa ´svjedoče Kroacija 61´.

Bivši jugoslavenski predsjednik je tijekom ispitivanja pokušavao osporiti tvrdnje svjedoka prema kojima je on (Milošević) kontrolirao predsjedništvo SFRJ i JNA.

Milošević je tvrdio da nije imao nikakva utjecaja na imenovanja zapovjednog kadra u JNA, te je istaknuo da je tadašnji predsjednik vlade SFRJ bio ´Hrvat Ante Marković´, a njegov sekretar za obranu general Veljko Kadijević bio je ´kadar iz Hrvatske´.

´Formalno je predsjedništvo SFRJ zapovijedalo JNA, ali od srpnja 1991. vi ste preuzeli vrhovnu komandu JNA i njome ste komandirali preko krnjeg predsjedništva... i direktnim kontaktima s Kadijevićem i (tadašnjim načelnikom generalštaba JNA Blagojom) Adžićem´, rekao je svjedok.

´U srpnju 1991. pitali ste me gdje da rasporedimo vojsku, postavili ste se kao zapovjednik JNA´, rekao je svjedok.

´To nije istina´, replicirao je Milošević.

´To je istina´, rekao je C-061.

´Da je sreće da sam zapovjedao JNA, ne bi bilo nikakva građanskog rata u Jugoslaviji´, rekao je Milošević.

Miloševićevo protuispitivanje zaštićenog svjedoka C-061 trebalo bi biti nastavljeno u utorak.

Pročitajte više