Zašto je Albanka uhićena, a Banožić nije?

Foto: Hina, Facebook

Zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom kod Dubrovnika 29-godišnjoj državljanki Albanije određen je istražni zatvor od mjesec dana.

Neslužbeno: Vozila 170 km/h

Kako je pisao Dubrovnik INsider, radi se o Klevisi Ymeri. U prometnoj nesreći 9. travnja smrtno su stradali brat (21) i sestra (19). Dubrovnik INsider navodi da je Ymeri vozila terenac BMW i neslužbeno doznaje da se u jednom trenutku kretala brzinom od gotovo 170 km/h.

Do prometne nesreće došlo je kada je 29-godišnja Albanka, koja je upravljala osobnim vozilom slovačkih registarskih oznaka, započela nepropisno pretjecati vozilo ispred sebe, zbog čega se frontalno sudarila s osobnim vozilom makarskih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 21-godišnji hrvatski državljanin.

Logična usporedba s Banožićem

Nakon što je 29-godišnja Albanka otpuštena s liječenja u Općoj bolnici Dubrovnik, gdje je bila zadržana na promatranju zbog lakših ozljeda, odvedena je u pritvor. To nameće usporedbu s nekadašnjim ministrom obrane Marijem Banožićem, koji je također bio na liječenju nakon izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, ali njemu pritvor nije određen.

Banožić je 11. studenog 2023. izazvao prometnu nesreću, u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac dviju djevojčica. Banožić je po gustoj magli, dok se vozio u lov, svojim terencem pretjecao kamion i izravno se sudario s kombijem, koji je dolazio iz drugog smjera. Šarić je na mjestu poginuo. 

Banožić je nakon nesreće dva tjedna bio u bolnici, no iz nje je izašao kao slobodan čovjek i nikome nije palo na pamet poslati ga u istražni zatvor. Štoviše, DORH, prema vlastitom priznanju, nije imao pojma da je bivši ministar pušten kući iz bolnice.

Miljević: Da je ovo bio netko tko nije Banožić, bio bi u istražnom zatvoru

Bitno je istaknuti da je, za razliku od Klevise Ymeri, Banožića policija prijavila za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće iz nehaja sa smrtnom posljedicom. Pitali smo odvjetnika Veljka Miljevića da usporedi ova dva slučaja.

"O tome sam već govorio i jasno rekao što mislim. A to je da takav način na koji je postupljeno prema Banožiću nije zamijećen u svim ostalim predmetima. Treba postupati kod takvih slučajeva onako kako je postupano prema albanskoj državljanki. Vidjeli smo kod Banožića da se odstupa od uobičajene i zakonite prakse postupanja", kazao je Miljević.

Uputio nas je na ostale svoje istupe o toj temi, prije svega na gostovanje na televiziji Z1. Novinarka mu je postavila hipotetsko pitanje o tome gdje bi bio "gospodin Pero da je u 6:30 sati vozio s 0.21 promilom alkohola i skrivio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom". "Gotovo sigurno u istražnom zatvoru", odgovorio je Miljević.

Imao posebne uvjete na ispitivanju u policiji

>>Prije 100 dana Banožić je izazvao nesreću i ubio čovjeka. Još nije optužen

Podsjetimo i da je detalj oko nalaza krvi bio sporan. Naime, u nalazu stoji da je bivšem ministru Banožiću nakon prometne, koja se dogodila u subotu u 6:15, utvrđen 0.21 promil alkohola u krvi te da je krv izvađena u subotu u 6:47. Tada se postavljalo pitanje o tome hoće li to odigrati ulogu na suđenju.

>>Banožića policija ispitala u strogo kontroliranim uvjetima, branili korištenje lifta?

Ne samo da Banožić nije pritvoren nego su za njega vrijedili i posebni, strogo kontrolirani uvjeti. Neposredno pred Banožićev dolazak u zgradu Policijske uprave u Vinkovcima djelatnicima se branilo korištenje lifta kako bi bivši ministar bez čekanja, da ga vidi što manje ljudi, mogao odmah ući u dizalo. Navodno su neki policajci negodovali što za odlazak na više katove moraju ići pješice, pisao je tada Telegram.

Isto se dogodilo kada je Banožić došao na kat na kojem se nalazi policijska soba s kamerama, gdje je dao iskaz. Službenicima na tom katu rečeno je da neko vrijeme ne izlaze iz ureda.

"Željelo se na svaki način osigurati da Banožića vidi što manji broj ljudi, ali i sačuvati ga od mogućih neugodnosti", rekao je tada Telegramov izvor.

"To nije postupak kakav bi imao svaki drugi hrvatski građanin"

Odvjetnik Fran Olujić kazao je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da je počinjen niz stvari za koje se čini da nisu uobičajene, što ne znači da su nezakonite.

>>Odvjetnik: U Banožićevom slučaju ima niz stvari koje se ne mogu shvatiti

"Međutim, ako je točna ova informacija da je on praktički u tajnosti ispitan na policiji, a očito je riječ o radnji prvog ispitivanja okrivljenika, koje je Državno odvjetništvo povjerilo policiji, to nije nešto što je uobičajeno, to nije postupak kakav bi imao svaki drugi hrvatski građanin i to ne šalje dobru poruku", dodao je.

Pije kavu s bratićem načelnika policije

>>FOTO Banožić se pojavio u javnosti prvi put nakon nesreće, sjedi u kafiću

Nedugo nakon nesreće Banožić je snimljen kako u jednom ugostiteljskom objektu sjedi s bratićem šefa PU vukovarsko-srijemske. Kafić u kojem je Banožić bio nalazi se u neposrednoj blizini njegovog stana. Na fotografiji s njim je Zlatko Zovak Braco, bratić načelnika vukovarsko-srijemske policije Ante Zovka. Zlatko Zovak potvrdio je da je 1. prosinca oko 14:15 sjedio u kafiću s Banožićem.

"S Banožićem sam prijatelj i ne znam zašto vas novinare zanima tko s kim pije kavu", rekao je Zovak za Telegram.

Nije mu oduzeta vozačka, još nema ni optužnice

Jutarnji je pisao da Banožiću nisu određene nikakve mjere opreza, pa mu tako nije oduzeta ni vozačka dozvola, a može slobodno i kontaktirati svjedoke nesreće. 

Ni pet mjeseci nakon nesreće još nema optužnice DORH-a. DORH se ovog mjeseca oglasio i izvijestio da provodi daljnje dokazne radnje. Pitali smo ih kad bi se mogla očekivati optužnica. Uputili su nas na ovo spomenuto priopćenje.

Pročitajte više