Zašto je Kolinda tako nervozna svaki put kad se spomene njezin donator Zdravko Mamić?

Foto: Hina/Index

SVAKI put kad se spomene proslava rođendana koju je za Kolindu organizirao optuženik Zdravko Mamić, predsjednica postane jako nervozna.

>> Kolinda: Dalija Orešković vodi osobni rat protiv mene


Danas je tako, nakon što je jučer na Povjerenstvu za sukob interesa rečeno kako je moguće da se ponovo otvori slučaj proslave Kolindina rođendana koju je organizirao optuženik Zdravko Mamić, predsjednica ustvrdila da predsjednica tog povjerenstva, Dalija Orešković, vodi "osobni rat" protiv nje.

"Tu apsolutno nema sukoba interesa i gospođa Orešković bi se trebala početi baviti problemom sukoba interesa općenito u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene", nervozno je danas ispalila predsjednica koja se učestalo žali na "pad povjerenja građana u institucije". No ona sama nema problema s napadom na iste te institucije kad se počnu baviti njezinim vezama i odnosima s jednim od najnotornijih optuženika u Hrvatskoj, Zdravkom Mamićem.

Što će nam, dakle, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kad imamo predsjednicu koja misli da je dovoljno reći "tu apsolutno nema sukoba interesa"? U institucije sustava, poručuje Kolinda, treba vjerovati, ali samo do trenutka kad se te institucije ne počnu baviti njom i njezinim dilovima s likovima poput Zdravka Mamića. U tom slučaju rad institucija postaje "osobni rat".

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova nije Povjerenstvu dostavilo podatke o tome kada je i gdje održala rođendanska proslava koju je organizirao Zdravko Mamić, pozivajući se na tajnost službenih podataka vezanih uz štićene osobe.

Prekinula press konferenciju zbog pitanja o Mamiću


Da prevedemo to na zdravoseljački, MUP je odlučio zatajiti podatke o rođendanskoj proslavi koju je za Kolindu organizirao Zdravko Mamić. Zašto? Možemo samo nagađati, ali jedno je jasno - predsjednica postane silno nervozna kad joj se postavi pitanje o odnosu sa Zdravkom Mamićem.

Podsjetimo, optuženik Zdravko Mamić nije poznat samo kao financijer HDZ-a, nego je i donator za izbornu kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Ne tako davno Kolinda je u Splitu prekinula konferenciju za novinare upravo zbog pitanja o - Mamiću.

Tada je ustvrdila da ne namjerava vratiti Mamićevu donaciju, pa dodala kako je iznenađena činjenicom da joj se uopće postavljaju takva pitanja. Što se tiče Mamića i njegova načina vođenja nogometnog kluba Dinamo, ali i cijelog hrvatskog nogometa čiji je Mamić neprikosnoveni gazda, Kolinda je ostala - zakopčana do grla.

Mamić kao svaki drugi građanin RH - ili ipak ne?


"Politika se ne miješa u nogomet, a ja gospodina Mamića ne promatram kroz prizmu politike, nego kao svakog drugog građanina Hrvatske, on ima jednaka prava pa isto tako i dati donaciju kao svaki drugi građanin. Bez obzira na to što se događa i bez obzira na bilo kakve napise, ne možete nikog a priori osuđivati ni za što", rekla je tada predsjednica.

Koliko je Mamić u očima predsjednice jednak svim drugim građanima Hrvatske, najbolje pokazuje podatak da su Zdravko Mamić i njezin brat Zoran bili počasni gosti na njezinoj inauguraciji.

Kolinda nikad nije demantirala da joj je Mamić organizirao proslavu rođendana - zašto?


Treba napomenuti i još jedan vrlo znakovit podatak. Naime, ni Kolinda niti njezin ured nisu nikad eksplicite i nedvosmisleno demantirali više puta objavljeni podatak, prema kojemu je upravo Zdravko Mamić organizirao rođendansku proslavu predsjednici 27. travnja 2015. godine.

Da se takvo što nije dogodilo, Uredu predsjednice ne bi bio nikakav problem jasno i nedvosmisleno to demantirati. No umjesto toga, Kolinda već dulje od dvije godine izbjegava dati odgovor na to pitanje, a one koji ga postavljaju proziva za "osobni rat".

Takve izraze koriste ljudi poput - Zdravka Mamića


Inače, "osobni rat" i "specijalni rat" i slične floskule najčešće koriste upravo optuženici i osumnjičenici za teška kaznena djela - poput samog Zdravka Mamića ili Ive Sanadera (koji je svojevremeno optužio Dinka Cvitana da protiv njega vodi "križarski rat"). I najpoznatiji hrvatski bjegunac, Ivica Todorić, nedavno je optužio državni vrh i organe progona da protiv njega vode "rat".

U slučaju Kolinde i Mamića, dovoljno je postaviti jedno pitanje: Što je vjerojatnije, da Povjerenstvo za sukob interesa i njegova predsjednica vode "osobni rat" protiv predsjednice ili da Kolinda svim silama pokušava sakriti detalje svog odnosa s čovjekom koji je optužen da je Dinamo i državu oštetio za stotine milijuna kuna?

Pročitajte više