UHLJEBISTAN

Otkrivamo pozadinu Obersnelova divljanja: 130.000 kuna za koncert muža suradnice

Foto: FaH, Nel Pavletić (Pixsell)

GRADONAČELNIK Rijeke SDP-ov Vojko Obersnel prije dva dana u gradskoj vijećnici verbalno je napao nezavisnu vijećnicu, bivšu HDZ-ovku Ivonu Milinović. Naime, ona je u jednom trenutku spomenula kako je suprug Obersnelove vrlo bliske suradnice u gradskoj upravi dobio vrlo izdašna sredstva kao autor u sklopu projekta Rijeka Europska prijestolnica Europe kulture. Obersnel je tražio ispriku jer je rekao da vijećnica Milinović - vrijeđa.

>> VIDEO Obersnel izvrijeđao bivšu HDZ-ovku, poslušajte što joj je rekao

>> Bivša HDZ-ovka koju je napao Obersnel: Njegova jedina hrabrost je to što je veći

Nazvao je "alapačom" i "lažljivicom"

"Suprug zaposlenice grada dobio je 100 i nešto tisuća kuna autorskog honorara na otvorenju projekta EPK. Je li to neistina i vrijeđanje?" upitala ga je Milinović, na što je Obersnel odgovorio kako je vijećnica Milinović "alapača i lažljivica".

No što je to toliko uzrujalo Obersnela? 

Kako smo provjerili, Zoran Medved, suprug Lee Stoiljković Medved, koja u gradu Rijeci obnaša dužnost više savjetnice za odnose s medijima i voditeljice službe za odnose s medijima i online komuniciranje, zaista je dobio autorski honorar za projekt otvorenja EPK.

Medved je kao dio JMZM, široj javnosti nepoznatog glazbenog umjetničkog dvojca, dobio 130.981,24 kune od čega konkretno njegov dio iznosi 65.772,49 kuna bruto. Ta informacija potvrđena nam je iz ureda gradonačelnika Obersnela.

Nemali autorski honorar za supruga Obersnelove suradnice

No sam grad Rijeka nije angažirao ni isplaćivao honorare umjetnicima za program otvorenja, već je za to osnovana gradska tvrtka Rijeka 2020 d.o.o.

"Zoran Medved je kao dio JMZM glazbenog umjetničkog dvojca bio angažiran u programu otvorenja Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture za Uslugu skladanja novog glazbenog djela „Opera Industriale“ i praizvedbu u sklopu svečanog otvaranja Rijeke EPK. Umjetnički dvojac JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) ukupno su za svoj rad, za razdoblje od 23. 10. 2020. do 1. 2. 2020. plaćeni 130.981,24 kn, od čega je honorar Zorana Medveda 65.772,49 kn bruto. Usluga je nabavljena u postupku Jednostavne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi i prihvaćenom konceptu dramaturško-redateljskog aspekta programa otvaranja, a informacija o nabavi objavljena je u registru ugovora na Elektroničkom oglasniku javne nabave. Poslovi su osim skladanja glazbenog djela obuhvatili i obvezu izvedbe glazbenog djela na svečanom otvorenju, što je podrazumijevalo i pripremu izvođača, tonske probe, snimanja i koordinaciju s voditeljem otvorenja te producentom glazbenog događanja", stoji u odgovoru tvrtke Rijeka 2020 d.o.o.. Odgovor smo, inače, dobili preko ureda gradonačelnika. 

Visok honorar pravdaju renomiranošću umjetnika za koje je malo tko čuo

Organizatori tvrde da su ovi riječki umjetnici nastupali na renomiranim smotrama poput Muzičkog biennala u Zagrebu, Glazbene tribine u Opatiji, Music tech festa u Ljubljani, Audio art i "Do it with others” festivala u Puli te Mariborskog Lent festivala pa je stoga izdašan honorar opravdan. 

O kakvoj se glazbi radi, možete poslušati na snimci.

Obersnelov bijes možda se može objasniti i činjenicom da se afera oko poslova grada Rijeke i Manufakture, tvrtke u kojoj je svojedobno odgovorna osoba bio upravo Zoran Medved, vuče već više od deset godina. Naime, već godinama se propitkuju poslovi Manufakture s gradom Rijekom, zbog čega supružnici Zoran Medved i Lea Stojiljković Medved vole tužiti ne samo oporbene političare u Rijeci nego i novinare.

Kaznene prijave zbog EPK  

Podsjetimo kako će se priča oko sumnjivog trošenja novca u sklopu EPK zasigurno nastaviti. Naime, i dalje se istražuje sporna nabavka pozornice s krovom i audiovizualnom opremom za otvorenje EPK. 

"Kao članovi stručnog povjerenstva tvrtke s područja Rijeke u postupku smo javne nabave, provedenom krajem prošle godine, kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako ista nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti isključena iz postupka javne nabave”, stoji u kaznenoj prijavi policije protiv šestorice hrvatskih državljana.

Milinović zbog skandaloznih izjava o Srbima izbačena iz HDZ-a

Podsjetimo i kako je Ivona Milinović bivša HDZ-ova gradska vijećnica u Rijeci i nekadašnja asistentica Davora Ive Stiera u EP-u. Iz HDZ-a je izbačena nakon što je u Podcastu Velebit iznijela niz kontroverznih izjava vezanih za srpsku nacionalnu manjinu. Za pjesmu Hajdukovih navijača Torcide, koja glasi "Rijeko, puna si Srba / Ne brini, Rijeko, ima još vrba", rekla je kako je neprimjereno pjevati takve pjesme "i davati Pupovcu argument da sutradan plače - 'evo su Hrvati fašisti'".

>> HDZ-ovka koja je lupetala o Srbima i vrbama izbačena iz stranke

"Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40", izjavila je u emisiji.

Pročitajte više