Zašto je Orban nervozan?

Foto: Epa, Shutterstock

MAĐARSKI premijer Viktor Orban implicirao je kako je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj što je izazvalo naglašene negativne reakcije hrvatske strane.

Orbanova frustracija 

>> Orban o Hrvatskoj: Uzeli su nam more

"Oni koji imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", rekao je Viktor Orban u radijskom intervjuu, referirajući se na hrvatsku obalu. Iz ove njegove izjave iščitava se frustracija jer Hrvatska ima more koje joj omogućava pravac za alternativnu naftu.

Kako smo napisali, u obranu suvereniteta, kao da je cijela mađarska vojska na granici, ustala se promptno i vlast i oporba. Na ovu Orbanovu izjavu stigao je odgovor hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. 

>> Orban kaže da je hrvatsko more uzeto Mađarskoj. Odgovor Hrvatske ima tri rečenice

"Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama", stoji u njihovom odgovoru koji broji svega tri rečenice.

Ujedinjena cijela politička scena

"Hrvatski teritorij je neupitan, hrvatski građani ne trebaju biti zabrinuti zbog izjava iz Mađarske", rekao je Davor Božinović na press-konferenciji nakon koalicijskog sastanka koji se održao u Banskim dvorima.

Oglasio se i hrvatski europarlamentarac Karlo Ressler koji je kazao kako nema dileme da reakcija hrvatske strane treba biti jasna, odlučna, odgovorna.

"Jadranska obala i Rijeka su hrvatske i tako će i ostati. Slažem se da ovo nije bio prvi put. Podsjetit ću da Fidesz već neko vrijeme ne sjedi unutar Europske pučke stranke. Susjedne smo zemlje i za većinu toga imamo korektne odnose. Bez obzira na sve to, kada se govori o našem teritoriju, takve stvari ne možemo uzimati u obzir i moramo se odlučno usprotiviti tome", poručio je Ressler.

Niti oporba nije propustila poentirati na ovu temu. Tako je govorio o svojatanju i SDP-ov Franko Vidović.

"Orban nije opasan, ali pogledamo li u povijest, njegove izjave pokazuju određene aspiracije, no pitanje je ima li moć da bi ih ostvario. Ima neke ideje, ima problem sam sa sobom i treba ga držati na oku, ali trenutno nije nekakva opasnost", rekao je dodavši da hrvatska politika mora reagirati na pretenzije nad našim teritorijem, rekao je.

Zašto je Orban nervozan?

I dok se Hrvatska bavi izjavama političara koji takvo što ne izjavljuje prvi put, dapače poznat je po svojatanju tuđeg teritorija, svijet se bavi uglavnom činjenicom da Orban odbija podržati embargo na rusku naftu, što je očiti izvor njegove nervoze.

>>Financial Times: Propao je dio plana EU oko nafte. Orban je uznemiren zbog Hrvatske

Pisao je o tome i Financial Times. "Budimpešta je također uznemirena zbog toga što će postati jako ovisna o naftovodu iz Hrvatske u slučaju embarga", piše u tekstu Financial Timesa.

Orban je još prošlog tjedna rekao da bi trenutni prijedlog Europske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao "atomsku bombu za mađarsku ekonomiju", dodajući da je spreman pregovarati ako vidi novi prijedlog koji bi zadovoljio mađarske interese. 

Orban je rekao za državni radio da će Mađarskoj trebati pet godina i ogromna ulaganja u rafinerije i cjevovode kako bi se transformirao njen dosadašnji sustav koji se oko 65 posto oslanja na rusku naftu.

"Embargo bi uništio mađarsko gospodarstvo"

"Prijedlog Europske unije o naftnim sankcijama protiv Rusije uništio bi mađarsko gospodarstvo i ne nudi rješenje za ogromne probleme koje bi stvorio Mađarskoj", rekao je danas mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Reuters prenosi kako je u videu na svojoj Facebook stranici rekao da nakon dosadašnjih razgovora Europska komisija nema rješenje pa bi jedini način da se postigne dogovor o embargu na naftu bio da se primjenjuje na pomorske pošiljke nafte, a sve isporuke ruske nafte naftovodima bile bi u potpunosti izuzete.

 

 

Brodić: Stvari se uvijek tiču interesa

O ovoj temi popričali smo s urednikom portala Energypress Ivanom Brodićem.

"Stvari su zapravo prozaične i uvijek se tiču interesa. U cijeloj Europi imamo problem s energetskom infrastrukturom, u ovom slučaju neke zemlje poput Mađarske, koja je jako ovisna o ruskim energentima, se nisu pripremile. Tu Orban ne može gasiti industriju, odnosno svoje gospodarstvo.

Trebala je priprema, nije se napravila, sad gleda što može dobiti, od planova oporavka do novca za neke zelene "new dealove". Svako gospodarstvo ide na pogon energenata. Nije tu Mađarska jedina, tu je i Austrija, Slovačka...", govori on.

"Prijevoz nafte nije jeftin"

Pitali smo ga o konstrukciji Financial Timesa koji je pisao kako Orbana čini nervoznim činjenica da bi nafta išla naftovodom Janafa. Radi li se tu o nečemu što bi se trebalo promotriti u specifičnom smislu oko Hrvatske?

"To je komercijalni interes. Za prijevoz svakog energenta vi morate platiti prijevoz. To nije jeftino. On bi rado da se koristi mađarska infrastruktura namijenjena za naftu koju dobiva iz Rusije, stoga on tu gubi.

Janaf ima dosta dobre ugovore sa zemljama u okruženju i mogao bi profitirati uz ovu krizu. Prijevoz nafte, kako sam rekao, košta. Janaf će prijevoz nafte naplatiti i izvan postojećih ugovora. To je jedan aspekt priče zašto je Orban nervozan. Drugi aspekt priče, ovaj koji je u Hrvatskoj aktualan oko svojatanja mora, je iracionalan.

Ako smijem malu digresiju, država na koju se Orban poziva kad kaže da su mu ukrali more nije bila Mađarska nego mađarsko-hrvatska država uz koju Hrvatska nije izgubila državnost. Trebali bi ga na to upozoriti, ali dobro - to je njegova priča za unutarnju upotrebu kao što je slučaj kod svih nacionalista", govori.

"Realna opcija je da neke države dobiju isključenje"

Što očekivati oko cijele situacije s embargom?

"Realna opcija je da neke države dobiju isključenje. Europa će ipak trebati "hubove" iz kojih bi se dio ruske nafte dobivao, to bi bile Austrija, Mađarska i Slovačka. Te zemlje bi onda i zaradile. To je neka realna opcija.

Europska unija nije naddržava, koliko god bi ona to htjela biti. Zajednica je neovisnih država i bit će neke od njih teško prisiliti na taj embargo. Razumijem priču da ta nafta puni ruski proračun i financira rat, ali sad pričam čisto s energetske strane. 

Tu bi mogao biti problem Grčke, naizgled to je nevezano s ovim, ali u ovim situacijama je sve povezano. Grčka, naime, ovisi o brodarskom sektoru i nije sklona embargu jer bi značilo da grčke kompanije više ne bi mogle prevoziti rusku naftu.

"Infrastrukturno, pojedine zemlje su prilično nepripremljene na ovaj embargo. Isto vrijedi i za Hrvatsku. Kod nas su govorili da nama ne treba infrastruktura jer smo orijentirani prema turizmu. Političke odluke su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. A u biznisu, makar energetskom, na kraju pobjeđuje interes i realnost, nekakva pragmatičnost", rekao je urednik portala Energypress Ivan Brodić.

Pročitajte više