Zašto je u Njemačkoj došlo do jednog od najvećih štrajkova posljednjih desetljeća?

Foto: EPA

ŠTRAJK cjelokupnog prometnog sektora u Njemačkoj, jedan od najvećih u desetljećima u najvećem europskom gospodarstvu, paralizirao je danas ujutro zrakoplovni, željeznički, pomorski i autobusni promet.

Jednodnevni štrajk kojeg su sazvali sindikat Verdi te željeznički sindikat EVG posljednji je u višemjesečnim industrijskim akcijama koje su pogodile velika europska gospodarstva jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard.

Dvije najveće zračne luke u zemlji, u Muenchenu i Frankfurtu, obustavile su letove, dok je njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao međugradske željezničke usluge.

Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom. Naknadno je priopćeno da tuneli ipak neće biti zatvoreni.

"Akcija je pitanje opstanka za milijune radnika"

Sindikat Verdi pregovara u ime oko 2.5 milijuna zaposlenika u javnom sektoru, uključujući u javnom prijevozu i zračnim lukama, dok EVG pregovara za oko 230.000 zaposlenika željezničkog operatera Deutsche Bahna i autobusnih kompanija.

Frank Werneke, šef sindikata Verdi, koji je govorio o najvećem štrajku u desetljećima, točnije 31 godinu, rekao je da je radnička akcija pitanje opstanka za milijune radnika usred visoke inflacije, prema novinama Bild am Sonntag.

Njemačke potrošačke cijene porasle su više nego što se očekivalo u veljači - za 9.3 posto u odnosu na godinu ranije.

Čelnik EVG-a Martin Burkert rekao je za izdanje novina Augsburger Allgemeine od ponedjeljka da poslodavci još nisu dali održivu ponudu i upozorio je da su mogući daljnji štrajkovi upozorenja, uključujući i tijekom nadolazećeg razdoblja uskrsnih praznika.

Deutsche Bahn je u nedjelju rekao da je štrajk "pretjeran, neutemeljen i nepotreban", a poslodavci upozoravaju da bi veće plaće rezultirale višim cijenama karata i porezima kako bi se nadoknadila razlika.

Većina ima razumijevanja za štrajk

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, a 38 posto akciju smatra „neopravdanom“ ili „potpuno neopravdanom“.

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođen štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak.

U pravilu zaposleni ili učenici dužni su pojaviti se na radnom mjestu ili u školi usprkos štrajku prometnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

 

Pročitajte više