"Zašto je Uzelac govor mržnje prijavio tek tjedan dana nakon koncerta?"

UDRUGA veterana 4. brigade, organizatori koncerta "Četiri prijatelja za Četvrtu", ljuti su na potpredsjednika hrvatske Vlade Slobodana Uzelca, koji je državnim tijelima prijavio govor mržnje odaslan u eter putem Radio Splita.

> Skandal u Splitu: Policija traži tko je pjevao Juru i Bobana i smještao Srbe na vrbe

"Nama se to čini kao dobar vic. Uzelac vozi Splitom i sluša Thompsona?! Zašto nije prijavio odmah, a ne nakon tjedan dana? Uzelac ima potrebu dodvoriti se svojoj glasačkoj populaciji. Reakcija je nedostojna dužnosti koju obnaša", misli pukovnik Rade Lasić, predsjednik veterana 4. brigade.

Tvrdi da su poduzeli sve da ne dođe do incidenta, čak su publici sa "obilježjima" vraćali novce za ulaznice! Nisu ih htjeli pustiti u dvoranu, jer su se pribojavali njihove reakcije. Sve je, tvrde, prošlo u najboljem redu, čak su ih, kažu, i pohvalili iz Policijske uprave.

Zašto policija nije po službenoj dužnosti prijavila mlade koji su pjevali Juri i Bobanu?

Istina je, kažu, da je grupica mladića zapjevala u čast Jure i Bobana, dio publike je to i prihvatio, no i dalje drže da je to bio tek izolirani incident, brzo utišan. A sad se, čini im se, sve prenapuhalo preko svake mjere, unatoč njihovim nastojanjima da izbjegnu politizaciju. Samo im je bilo do koncerta kojim skupljaju sredstva za spomenik 4. brigadi, koja unatoč brojnim pothvatima i herojstvima u obrani Hrvatske do dana današnjeg nema svoj spomen u Splitu. Čak ni ulicu.

Situacija je, međutim, više nego ozbiljna. Nakon otvorenog pisma potpredsjednika Vlade Uzelca, promptno je reagiralo Državno odvjetništvo. Policija je prema njihovom nalogu zaplijenila snimku prijenosa Radio Splita, koji je tako uvučen u ovaj neugodni skandal.

Veteranima 4. brigade također nije jasno zašto policija nije po službenoj dužnosti prijavila mlade koji su pjevali Juri i Bobanu. Bili su tamo, s kamerama i ostalom tehnikom, sve su snimali. Zašto oni nisu reagirali, pitaju se veterani.

Dragan Miljuš
Foto: Vladimir Dugandžić/Cropix

Pročitajte više