Komore o Nikoll tvrde jedno, a Ministarstvo drugo. Aladrović: Sve šaljemo DORH-u

Foto: Facebook

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavili su Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi.

Povod predstavljanju plana bio je slučaj dvogodišnje Nikoll iz Nove Gradiške, koja je zbog teškog zlostavljanja završila u bolnici i tamo preminula. 

>> Aladrovićev plan: Zapošljavanje 200 socijalnih radnika, osniva se akademija...

Nakon što su predstavili plan za sustav socijalne skrbi, novinari su prvo ministra Malenicu pitali o slučaju iz Nove Gradiške, odnosno o ocu protiv kojeg su se vodila 23 postupka, većinom za nasilje u obitelji, prije smrti djevojčice. 

"Ovdje je bitan Očevidnik kaznenih djela, gdje bi kroz njega svim sudovima omogućili da imaju podatke o postupcima koji se vode. Očevidnik će imati i centri za socijalnu skrb", kazao je Malenica.

Aladrović: U sadržaj nalaza komora ne ulazimo

Ministri su upitani i da komentiraju činjenicu da su nalazi inspekcija koje su provodile komore pokazali da u slučaju Nikoll nije bilo propusta. S druge strane, inspekcija Ministarstva pokazala je da je bilo ozbiljnih propusta u centru za socijalnu skrb koji je bio nadležan za djevojčicu.

"Komorama su spuštene ovlasti, mi u sam sadržaj tih stručnih nadzora ne ulazimo. Ono što je dio Ministarstva je da je Upravni nadzor utvrdio određene nedostatke. Kako pomiriti ta dva nalaza? Zakonska mogućnost za to ne postoji, no mi možemo sve nadzore koje imamo, a to su tri, isporučiti DORH-u i vidjeti ima li elemenata kaznene odgovornosti. 

Mi smo reagirali vrlo brzo. Smatramo da je to sve bilo dovoljan razlog za smjenu ravnatelja. S druge strane, imamo nalaze komora koji ne dovode u sumnju postupke svojih djelatnika. Što se nas tiče, mi ćemo sve nalaze isporučiti Županijskom državnom odvjetništvu", kazao je ministar Aladrović, prenosi RTL.

"Nikoll nije trebala biti vraćena u biološku obitelj"

Potom je komentirao nalaz Ministarstva.

"Dijete je vrlo rano bilo smješteno u udomiteljsku obitelj i nije trebalo biti vraćeno u biološku obitelj. I dalje su postojali rizici u biološkoj obitelji", kazao je.

"Što se tiče pojedinačne odgovornosti, svi nalazi bit će proslijeđeni Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu", dodao je.

Aladrović je potom odgovorio i na pitanje tko je pogriješio u slučaju nadzora.

"Mi se kao Ministarstvo držimo svog nalaza. Tko je pogriješio? Ja to ne mogu komentirati, mi stojimo iza rezultate svojih nalaza", poručio je.

Pročitajte više