Zašto policija škrinju nije provjerila davno? Objasnili su nam

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

DANAS će biti pokopana Jasmina Dominić, 23-godišnjakinja čije je smrznuto tijelo u subotu pronađeno u škrinji obiteljske kuće u mjestu Palovec u Međimurju. Za njeno ubojstvo osumnjičena je njezina sestra Smiljana Srnec koja je trenutno na ispitivanju.

Jasmina je posljednji put viđena 2000. godine, a njen nestanak prijavljen je tek 2005. godine.

U tom kontekstu posljednjih se dana dosta pisalo o postupanju policije nakon što je prijavljen nestanak jer je sve očitije da je tijelo cijelo vrijeme bilo u zamrzivaču u obiteljskoj kući gdje je prošli vikend i pronađeno.

Iz policije su već ranije kazali kako su im članovi obitelji nakon nestanka govorili da su bili u povremenom kontaktu s Jasminom. Tvrdili su "da je otišla na brod, u inozemstvo" te da su "s njom u kontaktu".

No postavlja se pitanje zbog čega policija tada, 2005. godine ili nekad kasnije, nije zavirila u škrinju.

Razlika između pregleda i pretresa

Nenad Risek, glasnogovornik PU Međimurske, rekao nam je zašto to tada nije učinjeno.

"Mi smo radili pregled, a ne pretres", kaže Risek u razgovoru za Index. Razlika između ta dva pojma u policijskoj terminologiji je golema.

Naime, pretres se, objašnjava nam Risek, obavlja uz sudski nalog. A za sudski nalog potrebno je imati opravdanu osnovu. U tom trenutku to policija nije imala.

"Sve informacije u to vrijeme su govorile da se nešto dogodilo izvan kuće, na nekom drugom mjestu", kaže Risek.

Tome u prilog ide i to što su, kako je ranije rekla policija, sami članovi obitelji govorili kako je Jasmina u inozemstvu.

Policija je, dakle, tih dana bila u obiteljskoj kući Dominićevih, ali nije radila pretres nego pregled. Pregled je pak vizualne naravi, policija ulazi u kuću i vrši razgovore s ukućanima, ali nema zakonsko pravo pomnije pretraživati prostorije, posebno ne ako policajci ne uoče nešto neobično.

Pročitajte više