Zašto Rusi ne koriste moćne Armate? "Skupe su, vjerojatno ih nećemo sad rabiti"

Foto: EPA

Ruska vojska vjerojatno neće koristiti svoj cijenjeni tenk T-14 Armata tijekom borbi u Ukrajini jer je "previše vrijedan", poručio je Sergej Čermezov, izvršni direktor Rosteca i saveznik Vladimira Putina, u jučer objavljenom intervjuu za državnu novinsku agenciju RIA Novosti. Rostec je veliki obrambeni konglomerat u državnom vlasništvu. 

Moskva je navodno nakratko rasporedila nekoliko Armata u srpnju prošle godine, ali su naknadno povučeni s prve crte. "Armata je općenito malo skupa. U smislu funkcionalnosti, tenk je, naravno, puno bolji od postojećih, ali je previše vrijedan, pa ga vojska vjerojatno neće sada koristiti. Lakše je kupiti T-90", kazao je Čermezov. 

Obje strane gube puno vojne opreme

Priznao je da ruskoj vojsci treba više sredstava za proizvodnju novih tenkova i oružja. "Sada nam je potreban novac za stvaranje novih tenkova, novog oružja, možda jeftinijeg. Stoga, ako postoji prilika za kupnju jeftinijih, zašto ne", istaknuo je, prenosi Newsweek.

Britanski list The Telegraph 2016. je dobio dokument o tenku T-14 Armata koji je napisao neimenovani viši vojni obavještajni časnik. "Bez hiperbola, Armata predstavlja najrevolucionarniju promjenu u dizajnu tenka u posljednjih pola stoljeća", pisao je u dokumentu britanski dužnosnik.

Gubici opreme bili su veliki za Kijev i Moskvu posljednjih tjedana, dok su se obje strane borile za Avdijivku, grad na istoku zemlje. Ukrajinske snage su se tijekom veljače povukle iz grada. Prema posljednjim podacima Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga, Moskva je izgubila 6648 tenkova otkako je Rusija pokrenula potpunu invaziju 24. veljače 2022.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.