Zašto se Britanci na 30 stupnjeva kuhaju kao da je 50?

Ilustracija: EPA

ZAPAD Europe pogodio je snažni toplinski val. Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Španjolska i Francuska suočeni su s rekordno visokim temperaturama ovog tjedna. U ponedjeljak je Meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstva (Met Office) izdao rijetko upozorenje na ekstremnu vrućinu za nedjelju, 17. srpnja, jer se očekuje da će temperature porasti kasnije ovog tjedna u većem dijelu Engleske i Walesa.

Mnogi se građani žale da se temperature u Velikoj Britaniji teže podnose nego u drugim zemljama, a Meteorološki ured objasnio je zašto je to tako. Naime, radi se o kombinaciji brojnih faktora. "Razina vlage može biti viša u Ujedinjenom Kraljevstvu nego u kontinentalnoj Europi. Ako je vlažnost visoka, ljudskom je tijelu teže rashladiti se jer znoj ne isparava", rekli su iz Meta. 

Kuće dizajnirane da zadrže toplinu

Navodi se kako se situacija pogoršava s obzirom na to da se tijekom noći temperature ne spuštaju ispod 20 stupnjeva što znači da tijelo nema predaha od vrućine i samim tim nema vremena za oporavak. "Zgrade u Ujedinjenom Kraljevstvu također su dizajnirane za zadržavanje topline, u usporedbi s toplijim zemljama. Također, klima-uređaji nisu česti", navodi se. 

Međutim, iz Meta kažu kako razlozi mogu biti i psihološki. "Kada smo na odmoru u toplijim krajevima, u inozemstvu, očekujemo vrućinu i zato budemo spremniji", kažu. Ove navode također je potvrdio liječnik i predavač sa Sveučilišta Sunderland dr. Karan Rajan. "30 stupnjeva u Britaniji doima se kao 50 bilo gdje drugdje i imaš osjećaj kao da se topiš", rekao je.

 

Video: Dr.karanrajan/Instagram

Temperaturni rekord u Velikoj Britaniji iznosi 38.7 Celzijevih stupnjeva, što bi moglo biti premašeno već ovog vikenda, prema meteorološkom uredu. "Neki modeli pokazuju maksimalne temperature veće od 40 Celzijevih stupnjeva u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva tijekom nadolazećeg vikenda i dalje", rekla je Rebekah Sherwin iz meteorološkog ureda.

"Vjerojatno će doći do štetnih zdravstvenih učinaka za cijelu populaciju, ne samo za one koji su najosjetljiviji na ekstremne vrućine, što može dovesti do potencijalne ozbiljne bolesti ili opasnosti po život", objavio je meteorološki ured. 

"Vjerojatno je da će znatno više ljudi posjetiti obalna područja, jezera i rijeke, što dovodi do povećanog rizika od incidenata na vodi", dodali su. Velika Britanija također bi mogla doživjeti zatvaranje cesta zbog topljenja površina, kao i kašnjenja u željezničkom i zračnom prometu zbog ekstremne vrućine.

Pročitajte više