Zašto se čudite časnoj sestri koja je prvašiće tjerala da crtaju nevjernike?

Foto: Index/123rf

DA JE sekularnost u Hrvatskoj mrtvo slovo na papiru, pa makar taj papir bio i Ustav, to znaju baš svi. Sekularnost države je, podsjetimo one koji su prespavali taj dan u školi, odvojenost državnih institucija od vjerskih zajednica. 

Konkretno, članak 41. Ustava RH kaže: "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države." Koliko su vjerske zajednice u Hrvatskoj zaista odvojene od države, ne treba posebno pojašnjavati. U hrvatskim javnim školama (i nekim vrtićima) se o trošku poreznih obveznika provodi nastava vjeronauka, Crkva je itekako prisutna i u vojsci, i u policiji, a iz državnog proračuna se, zahvaljujući tzv. Vatikanskim ugovorima (ali ne samo njima), godišnje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji isplati gotovo milijarda naših kuna.

Žrtve crkvenih zlostavljača nisu samo vjernici nego i nevjernici

Svako malo hrvatsku javnost, koja se prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine izjasnila kao 86 % katolička, potrese neki skandal povezan s Katoličkom crkvom. Ako i zanemarimo skandale koji su već uobičajeni u Katoličkoj crkvi, poput nekažnjenog silovanja djece, moramo uočiti da se takvi skandali ne odnose samo na grozno postupanje prema vjernicima nego i prema nevjernicima.

Naime, u Hrvatskoj se crkveni ljudi ne zadovoljavaju samo indoktrinacijom i vršenjem pritiska na katoličke vjernike nego i na one koji to nisu.

Nedavni primjer s Korčule zgrozio je javnost

Djeca koja ne idu na vjeronauk često su prisiljena sjediti po školskim hodnicima dok su njihovi prijatelji na vjeronauku, prisiljava ih se na sudjelovanje u vjerskim obredima poput blagoslova kruha po školama, a najnoviji primjer stiže s Korčule.

Tamo je, naime, u javnoj školi časna sestra na satu vjeronauka natjerala prvašiće da nacrtaju svoje prijatelje koji ne pohađaju vjeronauk i ispod crteža napišu njihovo ime. Jer, rekla je časna sestra učenicima, takvoj djeci "treba pomoć".

Ako i zanemarimo činjenicu da je pomoć prije potrebnija onima koji se oslanjaju na nevidljive prijatelje, treba uočiti da je ovakav postupak časne sestre na Korčuli (opet) naišao na zgražanje javnosti, pa i onih koji se i dalje deklariraju kao katolici. Oni liberalniji katolici, naime, uočavaju da djecu koja ne idu na vjeronauk jednostavno ne bi trebalo maltretirati vjerom niti ih proglašavati djecom kojima je "potrebna pomoć" samo zato što ne dijele većinsku vjeru.

Maltretiranje nekršćana je osnova kršćanstva

No svi oni koji se zgražaju nad postupkom časne sestre (i općenito nad maltretiranjem ateista i agnostika katoličkom vjerom) kao da zaboravljaju jednu važnu činjenicu: Evangelizacija, odnosno širenje vjere, u samoj je osnovi kršćanstva. Širenje "radosne vijesti" koje se u povijesti nerijetko odvijalo uz upotrebu sile, jedan je od glavnih razloga što je kršćanstvo danas toliko raširena religija. Nije kršćanstvo tu iznimka, isto vrijedi i za islam (ali zanimljivo, ne i za judaizam).

Ukratko, kršćani (a naročito katolici) su kroz povijest koristili neusporedivo gore metode pritiska na nekršćane kako bi širili svoju vjeru. Ako ne vjerujete, proučite povijest Južne Amerike i pitajte pripadnike starosjedilačkih plemena koja su tamo živjela prije dolaska kršćana na taj kontinent. Ups, ne možete ih ništa pitati, katolički osvajači su ih dobrim dijelom zbrisali s lica Zemlje (nakon što su ih pokrstili, naravno).

Prestanimo se zgražati, rješenje je jednostavno i zove se sekularna država

Poanta je jednostavna: Širenje vjere na sve moguće načine je u osnovama kršćanstva, pa tako i katoličanstva. I zbog toga je čuđenje nad diskriminacijom nekatolika i njihove djece u Hrvatskoj potpuno suvišno - to je jednostavno nešto što zagriženi kršćani čine jer im tako nalaže njihova vjera. 

I upravo zbog toga na sva ta katolička maltretiranja nevjernika ili pripadnika drugih vjera, kojih u Hrvatskoj ima manje od ateista i agnostika, postoji samo jedan odgovor i zove se - sekularna država. Samo striktna odvojenost vjerskih zajednica i države može jamčiti suživot vjernika i nevjernika u kojem nijedna strana neće koristiti državne institucije da maltretira onu drugu.

Kad to shvatite, shvatit ćete i zbog čega se Katolička crkva u Hrvatskoj rukama i nogama bori protiv sekularne države.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više