Zašto se država sad ponaša kao da je vlasnik Agrokora?

Foto: Index/Pixsell/Igor Soban

DRŽAVA i dalje ne namjerava pustiti Agrokor iz svojih šapa, što je vidljivo iz posljednjih izjava ministra gospodarstva koji događaje u toj kompaniji i oko nje komentira kao da su on i Plenković posudili novac Todoriću i postali vlasnici kompanije ili kao da ju je vlada nacionalizirala.

>> Ministar Horvat: Agrokor hitno mora smisliti kako jeftinije otplatiti kredit

Osim što je rekao da bi Agrokor trebao podići novi kredit kojim bi refinancirao starije skuplje kredite, Horvat je priznao i da njegovo ministarstvo radi na pronalasku novog kreditora. Potpuno nevjerojatno.

Nakon što je Maksim Poletaev iz Sberbanka izjavio da su im počele pristizati ponude za kupnju njihovog udjela u Agrokoru, oglasio se Horvat koji je rekao da se prema njegovim informacijama prodaja neće dogoditi u sljedećih pet godina, ali i da bi kompanija trebala krenuti u refinanciranje. Odnosno zamijeniti roll-up kredit novim, jeftinijim kreditom.

Ministarstvo gospodarstva traži kreditora za Agrokor

"Ono što nam treba nakon ove godine jest hitno pronaći model refinanciranja postojećeg kredita, jer je on skup i tržišno neosnovan. Što prije nađemo partnere koji su zainteresirani za refinanciranje, to će samom Agrokoru u procesu provedbe nagodbe biti lakše", izjavio je danas ministar Horvat.

Horvat kredite komentira kao da je direktor u Agrokoru, kompaniji koja nakon razvlaštenja Ivice Todorića prelazi u vlasništvo kreditora, a ne kao političar, i to ministar gospodarstva.

Rekao je i da izvanredni povjerenik Agrokora i njegova zamjenica, kao i Ministarstvo gospodarstva, intenzivno rade na tome da se pronađe financijska institucija koja će ući u refinanciranje tog kredita. Znači, Ministarstvo gospodarstva se bavi traženjem kreditora jednoj zapravo privatnoj kompaniji.

No ni to mu nije bilo dosta pa se čak upustio i u komentiranje toga tko bi u budućnosti trebao voditi Agrokor.

"Dakle, netko tko će se pozabaviti funkcioniranjem samog Agrokora i u trenutku kada nagodba krene s realizacijom. Ne vidim razloga zašto gospodin Peruško, s obzirom na poznavanje tematike, ne bi mogao jedno duže vrijeme ostati na čelu Agrokora", ustvrdio je Horvat.

U Hrvatskoj je Horvatovo ponašanje uobičajena praksa

Ovakvo Horvatovo ponašanje zapravo, kad se bolje razmisli, i ne čudi jer Hrvatska ima dugu tradiciju uplitanja politike u ekonomske tokove. Tako je uostalom, Agrokor i nastao. Cijela privatizacija odrađena je tako da je politika odredila dobitnike i gubitnike, nakon toga je sve nastavljeno kroz razna ''spašavanja'', od brodogradnje do Petrokemije, a na kraju smo došli do Agrokora.

Iako su vjerovnici imali volju stvar riješiti sami sa svojim dužnikom Todorićem, milijarde koje prolaze kroz Agrokor prevelika su atrakcija za političare a da ne bi u tu priču pokušali zavući svoje šape.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više