Zašto se vozači zabiju u naplatne? Profesor: Subjektivna pogreška

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Tomislav Kučinić sa Zavoda za prometno-tehnička vještačenja analizirao je za RTL današnju tešku prometnu nesreću koja se dogodila nakon što se vozač autom zabio u naplatne kućice kod Zaprešića te na mjestu poginuo.

"Nažalost, Zavod za prometno-tehnička vještačenja često sudjeluje u analizi ovakvog tipa prometnih nesreća i kroz analizirane prometne nesreće zaključujemo da je uzrok najčešće subjektivna pogreška vozača.

Naravno, ne možemo o tome razgovarati u ovoj prometnoj nesreći s obzirom na to da je istraga još u tijeku, ali sve naše do sada analizirane nesreće ovakvog tipa, znači, uz nepomičnu prepreku u naplatne postaje, imale su uzrok u subjektivnim pogreškama vozača", rekao je Kučinić.

"Još se ne može točno utvrditi brzina"

Kunčić kaže da se na osnovu fotografija ne može zaključiti kolika je bila brzina automobila.

"Prvenstveno, brzina vozila se ne može utvrditi na osnovu ovakvih fotografija za brzinu. S obzirom na to da vozilo gubi brzinu i tijekom same deformacije, ali u nekakvim postudarnim kretanjima, ovdje se o brzini ne možemo točno izjasniti.

Za detaljno utvrđivanje brzine kretanja vozila potrebno je imati očuvanu dokumentaciju, znači provesti potpuni izračun kako bi se utvrdila brzina", kaže Kučinić.

Pročitajte više