Zastupnica o učeniku kojeg dugo maltretiraju: Majka je dokazala koliko je loš sustav

Screenshot: RTL

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić gostovala je u Newsroomu na N1 i komentirala slučaj iz osnovne škole u Belišću gdje je, nakon godina psihičkog vršnjačkog maltretiranja, koje su roditelji prijavljivali, dječak završio s teškim tjelesnim ozljedama. Upravo je Nikolić bila među prvima koji su upozorili na ovaj slučaj.

>> Dječaku slomili ruku pred školom. Majka: Nasilje traje godinama, nitko ne reagira

"Majka dječaka dokazala koliko je sustav loš"

"Majka dječaka dokazala je koliko je sustav loš, nepouzdan i koliko je važno nešto hitno promijeniti. Za ovakvo ponašanje postoji jasan obrazac koji su djelatnici u sustavu ignorirali. Poremećaji u ponašanju vidljivi su od najranije dobi. Kako se djeca uče nasilju tako se uče i empatiji. Škola je mjesto s najvećim postotkom vršnjačkog nasilja, neovisno o sredini i broju učenika. Najgore od svega je što je zataškavanjem nasilja škola slala poruku nasilnicima da je njihovo ponašanje primjereno, a žrtvi zlostavljanja poručili su da mu nitko neće pomoći", kazala je Nikolić.

Dodala je i da među djelatnicima škole postoji nedovoljna odlučnost da prijave nasilnike.

"Međuresorna suradnja nije zadovoljavajuća. Osim pedagoških i prekršajnih mjera, škole nemaju ovlasti postupati prema vršnjačkom nasilju", objasnila je Nikolić.

Poručila je i kako je prevenciju nasilja moguće postići najprije kroz nadležna ministarstva. Kao problem Nikolić je navela i činjenicu da u Hrvatskoj ne postoji institucija koja se bavi suzbijanjem cyber-bullyinga, kao i da postoji kronični nedostatak socijalnih radnika, budući da uzrok nasilja najčešće leži u domovima djece.

Pročitajte više