Zastupnica Petir protiv odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

PREDSJEDNICA Županijskog odbora HSS-a Sisačkomoslavačke županije i saborska zastupnica Marijana Petir danas je priopćila da je od ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Bože Kovačevića zatražila da se iz Programa prostornog uređenja Republike Hrvatske izbaci Trgovska gora kod Dvora u Sisačko-moslavačkoj županiji kao lokacija za odlagalište za nisko i srednje radioaktivni otpad.

Iznijela je stajalište da Hrvatskoj nije potrebno takvo odlagalište radioaktivnog otpada. Podržala je zahtjeve ekološke udruge KAOS iz Hrvatske Kostajnice, grada Hrvatske Kostajnice, općine Dvor, te Sisačko-moslavačke županije da se Trgovska gora izbaci s popisa odlagališta radioaktivnog otpada. Podržala je i sutrašnji prosvjed ekološke udruge KAOS u mjestu Majdan na Trgovskoj gori kod Dvora.

"Agencija za posebni otpad je bez terenskog istraživanja i uz zastarjele podatke, 1999. predložila moguće potencijalne lokacije za gradnju odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada", rekla je Petir. "Pokazalo se da pri tome nisu poštivani kriteriji koje je propisala Vlada RH. Te činjenice upućuje na zaključak da se Trgovska gora našla tu samo kako bi mogli reći da imamo lokaciju", zaključila je Petir.

"Zašto je Agencija za posebni otpad predložila kapacitet odlagališta od 18.000 kubičnih metara," pita Petir. "Ako se i preuzme polovica otpada iz Slovenije, to je 9.000 kubičnih metara, a ne 18.000 metara kubičnih", dodala je. Naglasila je "da je zbog toga i opravdana sumnja lokalne zajednice Sisačko-moslavačke županije da se iza cijelog projekta kriju sasvim pogrešne namjere".

Pročitajte više