Zastupnica: Hrvatska jedina u EU nema protokol u slučajevima nestale djece

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Romana Nikolić (Socijaldemokrati) pozvala je sve relevantne dionike na suradnju kako bi se prevenirali slučajevi nestanka i bjegova djece, navodeći da se samo prošli tjedan tragalo za njih četvero na istoku Hrvatske. U Hrvatskoj se trenutno traga za 36 djece, a ukoliko se nešto ne poduzme, stanje bi se moglo pogoršati, kazala je Nikolić u povodu Dječjeg tjedna koji se obilježava od 2. do 8. listopada.

Istaknula je i kako je Hrvatska jedna od rijetkih država u Europi koje nemaju konkretan protokol u ovoj važnoj temi te naglasila kako je važno čim prije implementirati dokazano učinkovite mehanizme poput sustava Amber Alert, odnosno sustava uzbunjivanja šire javnosti u slučaju nestanka djeteta.

"Odgovornost je vlade i nadležnih ministarstava da uvedu ove sustave. Ne smijemo čekati da se i nama dogode scenariji s tragičnim ishodima, nego moramo preventivno djelovati odmah", zaključila je Nikolić u saborskom govoru na slobodnu temu.

Antolić Vupora: Zašto HDZ-u sva djeca nisu jednaka?

Barbara Antolić Vupora (SDP) zapitala se zašto HDZ-u sva djeca nisu jednaka i zašto ih vlada diskriminira putem posljednje uredbe o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa za fiskalnu održivost dječjih vrtića.

Ta uredba diskriminira i narušava pravo djece na jednakost i ustavna prava i daje poruku da vladi nisu sva djeca jednako vrijedna, tvrdi zastupnica i navodi kako ta "promašena mjera" funkcionira po modelu stupnja razvijenosti grada ili općine, pa će pojedine sredine dobiti od države od 6.25 do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu.

Silvano Hrelja (HSU) izvijestio je kako je do 3. listopada u HZMO zaprimljeno 144.500 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, a riješeno ih je 115.300 ili 80 posto te neriješeno 29 tisuća ili 20 posto.

Dnevno se zaprimi oko 200 zahtjeva i broj je u opadanju, kazao je navodeći da je prosječna svota dijela obiteljske mirovine nakon usklađivana 101 euro. Planirani broj zahtjeva u ovoj godini je 155 tisuća i vrlo je vjerojatno da će realizacija do kraja godine biti blizu toga broja, ocijenio je.

Pročitajte više