Zastupnica Zelenih: Plenković je sam stavio svoje ime na listu za šefa EK-a

Foto: EPA

SPITZENKANDIDATKINJA Europskih zelenih Ska Keller u intervjuu za Nacional govorila je o ponašanju hrvatskog premijera kao pregovarača u ime europskih pučana, izborima za vodstvo i perspektivama Europske komisije.

"On možda nije bio toliko vidljiv, ali ono što mi se učinilo doista iznenađujuće je da je on svoje vlastito ime stavio na listu. Nije to bio samo njegov problem, to je učinio i belgijski premijer, Charles Michel, koji je na kraju izabran za predsjednika Europskog vijeća", odgovorila je Ska Keller na pitanje u vezi pregovora za funkcije u europskim institucijama.

Dodala je kako to doista nije uobičajeno i da smatra kako je sve to bilo prilično šokantno te ne misli da je u redu da ljudi pregovaraju u svoje vlastito ime. Takav pristup smatra neprihvatljivim.

Ujedinjeni s krajnjom desnicom

Unatoč tomu što su se, protiveći se izboru Ursule von der Leyen, u istoj grupi našli s krajnjom desnicom, euroskepticima i nacionalistima, Keller kaže kako i dalje ostaju njihovi najveći protivnici. 

"Mislim da smo se tijekom svih ovih godina najjasnije ograđivali od krajnje desnice i osuđivali njihovu politiku s kojom se nikako ne slažemo. No činjenica da krajnja desnica nije glasala za Von der Leyen nije mogao biti jedini argument za promjenu našeg mišljenja. To nikako ne znači da se s ekstremistima u bilo čemu slažemo", navodi Keller. 

Dodaje kako su Zeleni proeuropski orijentirana stranka te da nitko ne može dovoditi u pitanje njihovu jasnu poziciju u takvom okruženju. Međutim, ističe kako od njih nitko ne može očekivati da glasaju onako kako ostale proeuropske  stranke žele samo zato što su proeuropska stranka.

"S podrškom tolikog broja birača koju smo dobili na prošlim izborima mi imamo obvezu pozivati na suštinske promjene, na spašavanje planeta od klimatskih promjena, na provođenje vladavine prava, na humano spašavanje izbjeglica na moru, i moramo inzistirati na socijalno osjetljivoj Europi. Ne vjerujemo da će se Ursula von der Leyen, koja je sada izabrana za predsjednicu EU komisije, doista boriti za one vrijednosti za koje smo dobili mandat od svojih birača, i zato nismo glasali za nju", za Nacional je zaključila Keller. 

Pročitajte više