Zastupnik AfD-a udaren u lice dok je bio u trgovini. Napadač nastavio s kupovinom

Foto: Facebook

Krajnje desni njemački političar je udaren u lice dok je bio u trgovini, što predstavlja najnoviji u nizu napada na zastupnike svih stranaka, piše njemačka agencija dpa. Mario Kumpf, član stranke Alternativa za Njemačku (AfD), napadnut je u trgovini u istočnom gradu Ebersbach-Neugersdorf jučer poslijepodne.

Napadač je nastavio s kupovinom nakon što je udario Kumpfa, prema policijskom priopćenju. Kumpf je nazvao policiju nakon napada. Policijski službenici su uhitili osumnjičenog 53-godišnjeg napadača i protiv njega podnijeli kaznenu prijavu.

Scholz osudio sve napade

Kumpf je zastupnik u parlamentu savezne pokrajine Saska-Anhalt od 2019. Zbog niza napada na političare i djelatnike predizbornih kampanja, u Njemačkoj je došlo do rasprave o stanju njene demokracije. Kancelar Olaf Scholz je osudio napade kao "nečuvene i kukavičke".

Franziska Giffey, istaknuta senatorica za gospodarstvo Berlina i bivša gradonačelnica, koja pripada Scholzovoj Socijaldemokratskoj stranci (SPD) lijevog centra, napadnuta je u knjižnici u njemačkom glavnom gradu ranije ovog mjeseca.

Matthias Ecke, SPD-ov zastupnik u Bundestagu, pretučen je i hospitaliziran u Dresdenu početkom svibnja. Nekoliko dana nakon toga, Yvonne Mosler, političarka Zelenih, bila je vrijeđana, prijetilo joj se i bila je popljuvana dok je postavljala predizborne plakate u Dresdenu.

Pročitajte više