RBA AFERA

Zastupnik Škibola o RBA: Ako je to točno, zaslužuju oduzimanje dozvola za rad

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NEZAVISNI zastupnik u Hrvatskom saboru Marin Škibola održao je danas u Rijeci konferenciju za medije povodom medijskih napisa o tome da je RBA banka, u slučaju Franak, pokušala naručiti usluge vršenja pritiska na Ustavni sud. 

>>RBA banka natječajem tražila agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud

"Udruge, zastupnici i građani pojedinci koji su zbog slučaja Franak ušli u otvorenu borbu za očuvanje financijske stabilnosti Republike Hrvatske i očuvanje svoje imovine uvijek su imali osjećaj da se nasuprot njih nalazi odviše moćan neprijatelj - banke koje kao nositelji financijskog sustava imaju doticaja i utjecaja na političku i pravosudnu elitu.

Posljednji medijski natpisi o tome da je RBA banka zbog slučaja Franak htjela unajmiti PR agenciju s ciljem vršenja pritiska na Ustavni sud samo potvrđuje spomenutu bojazan kao ispravnu i posve opravdanu", ističe se u Škibolinom priopćenju.

"Ako je to točno, RBA zaslužuje da joj se oduzme dozvolu za rad"

Zastupnik Škibola je istaknuo: „Ukoliko je točno da je u javnom pozivu banke stajala rečenica o usluzi vršenja pritiska na Ustavni sud, što je izričito zabranjeno hrvatskim propisima i suprotno demokratskim uzusima, RBA banka zaslužuje da joj se oduzme dozvola za rad.“ 

"Tražimo od predsjednika Ustavnog suda žurno očitovanje o istraživačkom članku novinara Ilka Ćimića s portala Index. Predsjednik Ustavnog suda treba jasno i nedvosmisleno javnost upoznati s izvršenim pritiscima na instituciju, ili pak direktno negirati da je do istih došlo.

Ovo nije nužnost samo zbog spomenutog članka, već i zbog prijašnjih afera vezanih uz Ustavni sud, koji su doprinijeli padu povjerenja građana u tu instituciju, a tiču se upravo prikrivenih, nelegitimnih i nezakonitih utjecaja na rad Ustavnog suda u pojedinim predmetima.

Tako je ustavni sudac Ivan Matija u pisanom obliku protestirao pred drugim kolegama jer se vršio lobistički pritisak na suce s ciljem ukidanja presude Sanaderu. Osim toga, ustavna sutkinja Slavica Banić završila je pod mjerama nadzora jer je u kontaktu s optuženikom Zdravkom Mamićem pripremala rušenje izmjena i dopuna Zakona o sportu, kojim se trebao uvesti red u Hrvatski nogometni savez", stoji u priopćenju zastupnika Škibole koje šalje Nezavisna lista mladih.

 

"Kada jedna banka u okviru svog uobičajenog javnog djelovanja podrazumijeva kao nužnost vršenje pritiska na jednu od najviših samostalnih institucija u državi, onda to otkriva puno o samoj banci, ali daleko više otkriva o pravoj naravi pravno-političkog sustava moderne Hrvatske, kojeg je izgradila naša politička, društvena i financijska elita. Okruženi smo tijelima javne vlasti u kojima ne stanuje odgovornost, u kojima se ne polažu računi za svoj rad, u kojima nema transparentnosti i posvećenosti javnom interesu, a ovaj sindrom nažalost ne zaobilazi ni samostalne i neovisne institucije, pa čak ni one iz pravosudne grane vlasti. 

Sastavni dio pozitivnih promjena, koje se moraju dogoditi kako bi Republika Hrvatska postala država iz koje se ne iseljava i država u kojoj žive sretni građani, jest mukotrpan i posvećen rad svih tijela javne vlasti u vraćanju izgubljenog povjerenja građana. Oni koji na ovo nisu spremni moraju otići iz državnog i javnog sustava zauvijek", poručuju u priopćenju.

Pročitajte više