Zatiranje dokaza: Britansko zrakoplovstvo tvrdi kako poginuli pilot nije susreo NLO

PREMA izvještaju britanskog Kraljevskog zrakoplovstva (RAF) smrt američkog pilota Williama Schaffnera nije uzrokovana susretom s NLO-em, nego je bila "samo" tragična nesreća.

Pilot Schaffner je fatalnu nesreću doživio 8. rujna 1970. godine kod Sjevernog mora, a nakon 20 godina na naslovnice je dospio zbog napisa u medijima kako je on, u trenutku nesreće, bio u tajnoj operaciji presretanja NLO-a.

Pratila ga "staklena nogometna lopta"

Dvadeset godina nakon smrti u javnost su procurili izvještaji kako je 28-godišnji pilot nestao nakon što je prišao stožastom sjajno-plavom objektu negdje blizu istočne obale. On je bio stacioniran u RAF-ovoj bazi Binbrook kod Lincolnshirea.

The Grimsby Evening Telegraph objavio je transkript onog što je tajni izvor naveo da je završni razgovor između radarske kontrole i pilota. Schaffner je tada tvrdio da ga prati nešto kao "nogometna lopta napravljena od stakla". U tom razgovoru je tvrdio kako se objekt polagano kreće gore-dolje te s jedne strane na drugu, piše Telegraph.

Greškom uletio u more

Nakon višetjedne potrage spasioci su pronašli njegov avion, no pilot nije pronađen. U RAF-ovom izvješću piše kako se nesreća dogodila kada je kapetan Schaffner odletio u more tijekom vježbe niskog noćnog leta.

Istražitelji su zaključili da se pilot previše usredotočio na težak zadak koji je pred njega postavljen te je "zaboravio" provjeriti koliko nisko leti. Nesretna okolnost je bila i što mu se pokvario mehanizam za izbacivanje sjedala iz kokpita, pa se utopio tijekom bijega iz letjelice.

"Transkripti su samo pametna varka"

U izvješću piše kako nema indikacija da je bilo susreta s "neidentificiranom letjelicom" te nema razloga vjerovati da je susret s NLO-em razlog nesreće. 

Stručnjak za NLO-e David Clark rekao je da je transkript posljednjih riječi samo "pametna varka". Misli kako je cijelu priču iskonstruirao netko iz RAF-a, ali ne razumije koji su bili razlozi za to. "Sve što su postigli je da su nanijeli bol sinovima kapetana Schaffnera", zaključio je David Clark.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više