Evo zbog čega se tereti Tolušić, nikada nije objasnio odakle mu novac, kuća, vinarija

Foto: Davor Javorovic/Pixsell

TOMISLAV TOLUŠIĆ još je jedan bivši HDZ-ov ministar s hrpom afera zbog kojih je morao napustiti vladu.

Bivši potpredsjednik vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić već duže je vrijeme u središtu više istraga, kako hrvatske policije, USKOK-a, DORH-a, tako i europskih istražitelja. 

Danas je na udaru europskih istražitelja zbog primljenih milijuna iz programa "Vinske omotnice", a na udaru je i domaćih istražitelja zbog namještanja potpora i poticaja u 2018. godini, zbog čega je uhićen ministar Horvat. 

> IZ MINUTE U MINUTU Policija upala u kuću Tomislava Tolušića po nalogu EU tužitelja

Dobio je 2.5 milijuna kuna prema pravilniku koji je sam donio

Tolušić je jedan od 17 dobitnika "Vinske omotnice", odnosno državnih poticaja za ulaganja u vinarije i čini se da je upravo to razlog za današnju akciju.

Tolušić je 2.5 milijuna kuna dobio na temelju natječaja koji je objavljen 28. veljače 2020., a završio je 30. lipnja 2020. godine. Novac je odobren za njegov OPG Terra Slavonia. Radi se o bespovratnim sredstvima koja dodjeljuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Upravo je Tolušić donio pravilnik kojim su regulirane te potpore dok je još bio ministar. Dakle, propisao je poticaje, otišao iz politike, pa se onda prijavio za te iste poticaje. I dobio ih.

>> Europski tužitelji istražuju Tolušića. Odakle mu novac za stan, kuću, vinariju?

Tolušić je cijelu svoju profesionalnu karijeru vezao za politiku i državnu službu. Krenuo je kao vježbenik u Uredu državne uprave, a 13 godina kasnije postao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vladi Tihomira Oreškovića te na kraju zamjenik Andreja Plenkovića u vladi. 

Bogati političar koji je išao s funkcije na funkciju

Iako je cijelo vrijeme bio na državnoj plaći, Tolušić je u svoju imovinsku karticu svojedobno prijavio stan u Zagrebu, novoizgrađenu kuću u Virovitici, ekskluzivnu roštiljarnicu od 120 kvadrata, a mogao si je priuštiti i vjenčanje na skupom imanju u Istri, istom onom na kojem su slavlja održali Maja Šuput i Vedran Ćorluka, a tu su bili i automobili. 

Tolušić je rođen 1979. godine u Virovitici, a osamnaest godina poslije ulazi u HDZ i upisuje Pravni fakultet u Zagrebu. Po završetku studija čeka ga posao vježbenika u službi za imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije.

Godinu kasnije, 2004., postaje stručni suradnik za protokol i odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika Grada Virovitice, a 2006. godine stručni suradnik za imovinsko-pravne i upravno-pravne poslove u Upravnom odjelu za gospodarstvo i razvoj Grada Virovitice. Od 2008. do 2016. godine bio je župan Virovitičko-podravske županije.

Kako se obogatio? 

U prvoj imovinskoj kartici 2011. godine prijavio je plaću od gotovo 18 tisuća kuna, a njegova tadašnja supruga plaću od 6 tisuća kuna. Već do tada su kreditima i pozajmicama kupili čak tri nekretnine. Stan u Virovitici od 83 kvadrata, procijenjen na više od pola milijuna kuna, stan u Osijeku od 28 kvadrata te stan u Zagrebu od 49 kvadrata. U tom vremenu kupili su i novi automobil Citroen C Crosser.

Stanove je, kako smo napisali, kupovao na kredit i pozajmicama. Prvi kredit, od 45 tisuća eura, uzeo je 2005. godine, a dok je otplaćivao taj kredit, uzeo je još dva. Tako je 2008. godine uzeo kredit od 21 tisuće eura, a 2010. godine i kredit od 55 tisuća eura. Svi krediti bili su preko Hypo banke.

Kredite iz 2005. godine isplatio je i prije roka, a čini se da je prije roka isplatio i onaj iz 2010. godine jer 2015. godine uzima novi kredit, opet kod Hypo banke, na iznos od 59 tisuća eura. I taj kredit, koji je uzeo na 15 godina, isplatit će samo u godinu dana, a 2016. godine uzima opet novi, od 70 tisuća eura. Ovog puta promijenio je banku, odnosno kredit je iz Splitske banke.

Kako je mogao preživjeti 2017. godinu? 

Do 2015. godine Tolušić je brakorazvodnom parnicom ostao bez stana iz Virovitice od 83 kvadrata, koji danas glasi na bivšu suprugu, a kupio je ubrzo novi od 70 kvadrata procijenjen na 440 tisuća kuna. Tolušić je imao visoka primanja za hrvatske prilike, no ipak začuđuje rast njegove imovine, kao i rješavanje kredita. 

Tolušić se ponovno oženio 2017. godine, a te godine, kada se događa raskošno vjenčanje u Istri, kupuje se i novi automobil Volkswagen Passat od 200 tisuća kuna i to preko leasinga. Tolušić te iste godine upisuje zemljište supruge u Privlaci te kupuje građevinsko zemljište u Virovitici koje je procijenio na 133 tisuće kuna. Na kraju te godine u svoju imovinsku karticu upisuje i stan u Zagrebu od 83 kvadrata procijenjen na 580 tisuća kuna! 

Tolušić nikada u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio ušteđevinu pa se postavlja pitanje kako je financijski pregrmio tu 2017. godinu.

Nemoguća matematika

No, najveće investicije za Tolušića tek su uslijedile i to kupovinom vinarije i vinograda u okolici Virovitice. Dok je to kupovao, imao je mjesečne troškove po kreditima i alimentaciji od 14.736 kuna. Supruga mu se vodila kao nezaposlena, a prijavio je ušteđevinu od svega 5200 eura pa se postavlja pitanje kako je mogao ući u posao s vinarijom kada mu je plaća tada iznosila 18.856 kuna. 

Tolušić tvrdi da je u investiciju oko vinarije krenuo zahvaljujući prodaji stana u Zagrebu. Kako su doznale Index Istrage, Tolušić je prodao stan u zagrebačkom predjelu Zapruđe od 83 kvadrata za 160 tisuća eura (1.2 milijuna kuna), i to bivšoj glasnogovornici pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Ivanki Milidrag, u ožujku 2020. godine. Taj isti stan Tolušić je kupio 2016. godine, ni četiri godine prije nego što se odlučio na prodaju, i to za gotovo dvostruko manje, odnosno 83.450 eura.

Na stanu je bila obveza kredita od 70 tisuća eura koju je morao otplatiti do 2026. godine. Kako bi prodao stan, morao je zatvoriti kredit. Tada mu je ostalo za platiti 45 tisuća eura, odnosno malo više od 300 tisuća kuna. 

Poslovi s kumom

Prema podacima iz zemljišnika, vinariju s popratnim zemljištem, ukupne površine 17.962 kvadrata, s jednim objektom (vikendicom), platio je 101 tisuću kuna. Kupio ju je od Marija Abramovića. 

Za Abramovića se tvrdi da je Tolušićev kum, a već su i prije imali međusobne transakcije u nekretninama. Naime, Tolušić je netom prije nego što je ušao u vladu Tihomira Oreškovića početkom 2016. godine prodao stan u Zagrebu i to upravo Abramoviću. 

Stan je imao 49 kvadrata, a prodan je za malo manje od 70 tisuća eura. Abramović je vlasnik tvrtke Drvene konstrukcije iz Voćina, a ta tvrtka dobivala je bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede i dok je ondje bio Tolušić.

No nije to jedino zemljište koje je Tolušić kupio jer je, kako smo svojedobno istražili, kupio još dodatnih 13 parcela ukupne procijenjene vrijednosti od oko 252.500 kuna. Sve parcele, kao i vinograd, nalaze se u okolici Virovitice u Rezovcu.

Bespovratna milijunska sredstva

Tolušić je stan u Zaprešiću prodao 1. ožujka 2020. godine, a Rezovačke vinograde kupio je, prema podacima iz zemljišnika, 26. ožujka 2020. godine. Tolušić je imao i velike građevinske radove na vinariji i vinogradima u svibnju 2020. godine, još dok je trajao natječaj za tzv. Vinsku omotnicu. 

Podsjetimo kako je Tolušić dobio 2.5 milijuna kuna na temelju natječaja za svoj OPG Terra Slavonia. Radi se o bespovratnim sredstvima koje dodjeljuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Pravila za poticaje regulirana su pravilnikom koji je donio upravo Tolušić, i to dok je bio ministar. 

Ironija je da je Tolušić 2017. godine zbog sličnog optuživao Tomislava Petrovića, bivšeg člana Uprave za upravljanje fondom EU za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede. Naime, tada je bilo sporno da je Petrovićeva supruga dobila 2.7 milijuna kuna poticaja, i to po pravilniku koji je pisao njen suprug.  

S imovinom koju nije mogao objasniti do vinograda od 4.2 milijuna kuna

Tolušić se, zbog dobivanja poticaja, branio da je dobio pozitivno mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da se može prijaviti na natječaj. Kako smo provjerili, to je zaista tako. Tolušić je zatražio mišljenje od Povjerenstva smije li sudjelovati u natječaju za poticaje na vinariju, iako u tom trenutku nije ni imao vinariju. Pozitivno mišljenje Povjerenstva dobio je u travnju 2020. godine.

Nevjerojatno zvuči da je Tolušić u rujnu 2020. godine, nakon kupovine 14 parcela u okolici Virovitice i započetih velikih građevinskih radova na vinariji, prijavio da je njegova ušteđevina povećana s pet tisuća eura na 190 tisuća eura i 25 tisuća kuna?!  Štoviše, Tolušićeva vinarija sada se procjenjuje na 4.2 milijuna kuna. 

Prema objavama na društvenim mrežama, vinarija je bila gotova u veljači prošle godine, a kako je vidljivo iz videozapisa, Tolušić je kupio domaće bačve, inox tankove i poseban domaći namještaj. 

Nije imao grožđe, ali imao je vina

Nije imao grožđa, no ima vina koja je nazvao Apolitico. Naime, kupovao je sirovinu iz Kutjeva, Baranje i Orahovice pa je ove godine izbacio Graševinu, Sauvignon blanc te Rose. 

Prema posljednjoj imovinskoj kartici, Tolušić je imao kredit Porsche Leasinga s ratom od 2316 kuna, kredit OTP banke iz 2018. godine s ratom od 550 eura, leasing OTP banke iz 2019. godine s ratom od 1017 kuna mjesečno te alimentaciju od 2000 kuna. Njegove obveze iznosile su 9500 kuna mjesečno.

U vrijeme kada je kupovao vinograde, njegovi mjesečni troškovi, prema imovinskoj kartici, iznosili su 14.736 kuna jer je u to vrijeme bio aktivan kredit za stan u Zapruđu, koji je u međuvremenu zatvorio. U siječnju ove godine Tolušić je počeo s prodajom vina, a jedno od njih nazvao je Anđeo s greškom.

Tvrtka Terra Slavonia u prošloj 2021. godini prijavila je gubitak od 7800 kuna. Ima samo jednog zaposlenog, a direktorica je Tomislavova supruga Ana Tolušić. Jedina poslovna aktivnost ove tvrtke koja je osnovana prošle godine bio je rashod od 7800 kuna, a nisu prijavili nikakav prihod. 

Pod istragom USKOK-a

No, osim tvrtke Tera Slavonia, koja je zapravo vinarija, Tolušić posluje i preko OPG-a istovjetnog naziva. Europski istražitelji krajem prošle godine iskazali su interes za Tolušića, a vezano za njegov vinograd, no nisu mirovali ni hrvatski istražitelji. 

Nakon uhićenja sada već bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, saznalo se da su pod istragom ministar mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te potpredsjednik vlade, ministar bez portfelja Boris Milošević te Tolušić.

Naime, istražitelji USKOK-a pronašli su u mobitelu bivše Horvatove pomoćnice i poruke zbog kojih se pod istragom našao bivši ministar Tomislav Tolušić. Prema porukama su istražitelji zaključili da je Tolušić intervenirao da firme Cestogradnja i Megamont, s čijim direktorima je blizak i s kojima je često surađivao, dobiju sporne poticaje. 

U lipnju ove godine Tolušić je bio na USKOK-u, a vezano za krak istrage koji se vodi protiv bivšeg ministra Horvata. 

 

Pročitajte više