Zatreslo se tlo na granici Kine i Sjeverne Koreje, nešto je eksplodiralo?

Foto: Google Maps

NEDALEKO od granice Kine i Sjeverne Koreje došlo je do potresa.

Kako piše AFP, kineske vlasti sumnjaju na eksploziju.

Još nije poznato o čemu je riječ. BBC na Twitteru piše da se može raditi o nizu stvari, uključujući mogućnost da je u nekom od rudnika došlo do eksplozije.

Prema podacima kineskih službi za mjerenje potresa, u 19:38 sati po lokalnom vremenu osjetio se potres jačine 1,3 Richtera. Potres se osjetio u gradu Hunchunu nedaleko od granice.

Kineski predsjednik putuje u Sjevernu Koreju

Xi Jinping ide u državni posjet Sjevernoj Koreji u četvrtak i petak, a to je prvi posjet nekog kineskog predsjednika toj zemlji pod međunarodnim sankcijama nakon 2005., pišu danas pekinški mediji.

Xi dolazi na poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una tjedan dana prije summita G20 u Japanu na kojemu će sudjelovati kineski predsjednik, kao i njegov američki kolega Donald Trump.

Posjet se događa više od godinu dana nakon prvog, povijesnog susreta na vrhu u Singapuru između Trumpa i Kima na kojemu nije riješeno pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Kina, glavni saveznik režima u Pjongjangu, pridružila se međunarodnim sankcijama koje bi tu zemlju trebale nagnati da odustane od atomskog oružja. Veze dvaju saveznika uvelike su se zategnule nakon sjevernokorejskih nuklearnih pokusa tako da su Xi i Kim, koji su preuzeli vlast 2012., odnosno 2011., čekali na susret sve do prošle godine.

U toj su prigodi ostvarili neočekivano približavanje - Kim je lani četiri puta posjetio Kinu, gdje se sastao sa Xijem, koji je, pak, obećao da će posjetiti Pjongjang, ali sve dosad nije odredio datum posjeta.

Pročitajte više