Zatvoren kosi toranj u Bologni zbog straha od urušavanja. "Situacija je ozbiljna"

Srednjovjekovni toranj u talijanskom gradu Bologni, koji je kao i njegov slavni pandan u Pisi pod nagibom, zatvoren je za posjetitelje zbog straha od urušavanja, piše u subotu BBC. Vlasti su počele graditi pet metara visoku ogradu oko kule Garisenda iz 12. stoljeća kako bi zadržale krhotine u slučaju urušavanja. Toranj visok 47 metara naginje se pod kutom od četiri stupnja, a praćenje je otkrilo pomake u smjeru nagiba.

Iz gradske uprave priopćili su da je situacija "vrlo zabrinjavajuća". Toranj Garisenda jedan je od dva tornja koji dominiraju panoramom Bologne. Drugi, toranj Asinelli, otprilike je dvostruko viši i također se naginje, iako ne u istoj mjeri, a posjetiteljima je uglavnom otvoren za penjanje.

Propadanje materijala u temeljima

Građevine su izgrađene između 1109. i 1119., a toranj Garisenda skraćen je u 14. stoljeću jer se već bio počeo naginjati. Spominje se u Danteovoj poemi Božanstvena komedija, dovršenoj 1321. godine. Garisenda je već bila zatvorena u listopadu nakon što su senzori zabilježili promjene u nagibu tornja, a pregledom je utvrđeno propadanje materijala u temeljima.

Bolonjske vlasti pokrenule su tzv. plan civilne zaštite za očuvanje tornja i rekle da ovi radovi "predstavljaju prvu fazu osiguravanja tornja". Dodali su da će ograda, osim zadržavanja krhotina, zaštititi okolne zgrade i ljude u slučaju urušavanja. Također su najavili postavljanje metalne mreže protiv padanja kamenja podno tornja.

Izgradnja barijere bit će dovršena početkom sljedeće godine i očekuje se da će toranj i okolni trg ostati zatvoreni nekoliko godina dok se ne izvedu radovi na obnovi. Vlasti procjenjuju da će ograda stajati 4.3 milijuna eura i pokrenule su internetsku kampanju za financiranje obnove.

Projekt su opisali kao golem izazovom koji će zahtijevati "predanost cijelog grada i onih diljem svijeta koji vole Bolognu i jedan od njezinih najvažnijih simbola".

Pročitajte više