Zatvorena birališta u Češkoj. U drugi krug idu umirovljeni general i bivši premijer?

Foto: EPA

ZAVRŠILO je glasanje u prvom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj, a za nasljednika političkog veterana Miloša Zemana mogli bi se u drugom krugu boriti umirovljeni general koji je bio na visokoj dužnosti u NATO-u i bivši premijer. 

Predsjednička funkcija nema izvršne ovlasti, ali češki predsjednici imaju značajnu ulogu u imenovanju premijera, ustavnih sudaca, čelnika središnje banke te imaju pravo jednom vratiti zakon parlamentu. Imaju ograničene ovlasti u vanjskoj politici i zapovjednici su vojske.

Oba kandidata su više prozapadno orijentirana od Zemana

Koji god kandidat pobijedi, umirovljeni general Petr Pavel, oporbeni lider i bivši premijer Andrej Babiš ili profesorica ekonomije Danuša Nerudova, bit će više prozapadno orijentiran od Zemana koji je promicao čvršće odnose s Kinom i, sve do invazije na Ukrajinu prošle godine, s Rusijom. 

Pavel (61) i Nerudova (44) su izrazito prozapadno orijentirani i podržavaju nastavak slanja vojne pomoći Ukrajini te uvođenje eura.

Milijarder Babiš predstavljao bi manju promjenu. Bivši premijer, kao i Zeman, blizak je s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i sukobljavao se s Bruxellesom oko vladavine prava. Babiš nije sklon nastaviti vojno potpomagati Ukrajinu.

Trenutna vlada desnog centra snažno podržava Kijev.

Ankete daju prednost Pavelu

U anketama vode Pavel i Babiš, a u drugom krugu se između njih dvojice daje blaga prednost Pavelu.

Birališta u Češkoj otvorena su u petak u 14 sati, a zatvorena su 24 sata kasnije. Očekuju se rezultati kasnije popodne. 

Pravo glasa ima 8.3 milijuna glasača, a drugi krug izbora, ako nitko ne dobije dovoljnu većinu u prvom, očekuje se za dva tjedna. 

"Danas, kada imamo rat u Europi, vjerujem da će general biti pravi čovjek za taj posao", rekla je 89-godišnja Jaroslava Kušičkova na biralištu u Pragu u subotu.

Vlada je podržala Nerudovu i Pavela, koji je obnašao visoku dužnost u NATO-u od 2015. do 2018., dok je Babiš glasanje opisao kao izraz nezadovoljstva vladinim odgovorom na visoku inflaciju i cijene energije.

Babiš uživa Zemanovu potporu, a obećao je da će vršiti pritisak na vladu da osigura veću pomoć kućanstvima. 

Pročitajte više