Zatvorena iranska nobelovka: Nastavljam borbu čak i ako me to bude stajalo života

Foto: EPA

Zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi nastavit će svoju borbu za ljudska prava čak i ako je to odvede u smrt, napisala je u pismu prokrijumčarenom iz zatvora, čiji je sadržaj objavio švedski javni servis SVT.

Mohammadi odslužuje višestruku kaznu zatvora u ozloglašenom teheranskom zatvoru Evin, a među optužbama je i ona koja je tereti za širenje propagande protiv Islamske Republike.

"Ništa me neće zaustaviti"

"Zatvor, psihička tortura, neprestan boravak u samici, kazna za kaznom; ništa me to nije i neće me zaustaviti", napisala je, a prenosi SVT. "Zalagat ću se za slobodu i jednakost čak i ako me to bude stajalo života."

SVT je objavio da je pismo napisano kao odgovor na pitanja koja su aktivistici prokrijumčarena u zatvor putem posrednika, no nije otkrio pojedinosti o tomu kako je došlo do razmjene.

Štrajk glađu

Mohammadi je početkom studenoga započela štrajk glađu, prosvjedujući protiv, kako je rekla, propusta zatvorskih vlasti da joj omoguće pristup medicinskoj skrbi.

U kratkim objavama na SVT-u, u kojima nema informacija o njezinu zdravstvenom stanju, Mohammadi piše da joj najviše nedostaju djeca Kiana i Ali.

"Posebno mi nedostaju ovih dana, kada svi novi zatvorenici govore o intervjuima što su ih dali Kiana i Ali. Prošlo je više od osam godina otkako sam ih vidjela", napisala je.

Nobelovu nagradu primit će njena djeca

Sedamnaestogodišnja Kiana je za SVT rekla da obitelj nije imala izravan kontakt s Mohammadi godinu i devet mjeseci. Dodala je da su se "prije toga samo povremeno čuli telefonom", ali se "i to prekinulo".

Ovogodišnje svečano uručenje Nobelovih nagrada održat će se 10. prosinca u Oslu i Stockholmu. Nobelova zaklada je objavila da će umjesto Mohammadi nagradu primiti njezina djeca Ali i Kiana Rahman.

Njima će u Gradskoj vijećnici u Oslu biti uručena nagrada i zlatna medalja, a potom će Ali i Kiana u majčino ime održati govor.

 

Pročitajte više