Zatvoreni ruski oporbenjak: Svjestan sam opasnosti. Moj život je u Putinovim rukama

Foto: EPA

Zatvoreni ruski oporbeni političar Ilja Jašin obećao je danas, nakon što je saznao da je njegov prijatelj i kolega Aleksej Navalni umro u zatvoru, da će se nastaviti boriti za demokraciju u Rusiji.  

"Dok god mi srce kuca u grudima, borit ću se protiv tiranije. Dok sam živ, neću se bojati zla", objavio je Jašin na društvenim mrežama. Jašin je u prosincu 2022. osuđen na osam i pol godina zatvora zbog, kako navodi optužnica, širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.

"Iza rešetaka sam. Moj život je u Putinovim rukama"

"Naravno, svjestan sam opasnosti. Iza rešetaka sam. Moj život je u Putinovim rukama", dodao je. Jašin je bio saveznik Navalnog i blizak Borisu Nemcovu, još jednom oporbenom političaru koji je ubijen 2015. godine, piše AFP. 

"Dijelili smo zajednički cilj. Posvetili smo živote tome da Rusija postane mirna i slobodna. Sada su oba moja prijatelja mrtva", navodi Jašin. Kazao je kako je za smrt Navalnog saznao u zatvoru u blizini Smolenska u zapadnoj Rusiji. 

"Putin smatra da na taj način utvrđuje svoju vlast – kroz ubojstva, mučenja i osvetu", kazao je. Jašinu, bivšem vijećniku okruga Moskve, sudilo se zbog videa objavljenog u travnju 2022. na YouTubeu u kojem je raspravljao o dokazima koje su zapadni novinari otkrili o ruskim ratnim zločinima u Buči. 

Pročitajte više