Zatvorenik na sudu tražio 70 000 kuna zbog loših uvjeta u Lepoglavi. Izgubio je

Foto: Pixsell/Zarko Basic

OPĆINSKI sud u Čakovcu odbio je tužbeni zahtjev bivšeg zatvorenika Kaznionice u Lepoglavi Stjepana K. iz Pribislavca. On je od države tražio 70 tisuća kuna naknade štete zbog loših i nečovječnih uvjeta u zatvoru, javlja eMeđimurje. 

Umjesto toga. Stjepan K. će sada morati nadoknaditi trošak parnice u iznosu od 22 tisuće kuna. 

Zaposlenici kaznionice svjedočili su da je smještaj odgovarao zdravstvenim, higijenskim i klimatskim prilikama. Zatvorenik je mogao koristiti zajednički sanitarni čvor i kupaonicu u kojoj mu je bila dostupna bila hladna i topla voda, a za vrijeme izdržavanja kazne radio je u radionici u kojoj je također mogao koristiti WC. 

Odbačeni prigovori

Također, svaki od zatvorenika svakodnevno može iskoristiti i tri sata hodanja ili vježbanja na zraku u dvorištu. Na zrak mogu i za vrijeme polusatnog odmora za užinu. 

Zaposlenici kaznionice su na sudu rekli da je Stjepan K. nesmetano mogao provoditi slobodno vrijeme u okviru svojih potreba. Rekli su i da je mogao sudjelovati u literarnim ili likovnim skupinama.

Osim toga, zatvor mu je nudio mogućnost rezbarenja, igranja šaha, učenja u informatičkoj sekciji, glume, sviranja tamburice ili rada u novinarskoj sekciji. 

Sud je odbacio i njegove prigovore na hranu.

Pročitajte više