Zatvorenik u SAD-u ispekao se nasmrt zbog previsoke temperature u ćeliji

Foto: Shutterstock

PROTIV čuvara zatvora u Alabami ovih je dana podignuta savezna tužba zbog slučaja zatvorenika koji se, kako stoji u presudi, "ispekao na smrt" u pregrijanoj zatvorskoj ćeliji.

Slučaj se dogodio prije dvije godine. Thomas Lee Rutledge preminuo je od hipertermije 7. prosinca 2020. u zatvoru William E. Donaldson u Bessemeru. Kada je pronađem mrtav, Rutledge  je imao tjelesnu temperaturu veću od 42 stupnja. U to je vrijeme temperatura vani iznosila oko 4 stupnja Celzijeva.

U trenutku smrti nalazio se u zatvorskom krilu rezerviranom za zatvorenike s mentalnim poremećajima. Tužbu je sada podnijela njegova sestra, a kao optuženi navode se zatvorsko osoblje, upravitelji i izvođači radova, piše CBS.

Znalo se za probleme s grijanjem

Rutledge je "doslovno bio ispečen do smrti u svojoj ćeliji zbog pretjerane topline koju je generirao zatvorski sustav grijanja", stoji u izmijenjenoj pritužbi podnesenoj 30. studenoga. U tužbi se tvrdi da je zatvorsko osoblje znalo za probleme sa sustavom grijanja u jedinici za mentalno zdravlje prije nego što je zatvorenik preminuo.

"Bio je smješten na odjelu za mentalno zdravlje, gdje su zatvorenici bili zatvoreni u svojim ćelijama danonoćno, uključujući obroke i kupanje u ćelijama. Njegova smrt bila je izravna posljedica namjerne ravnodušnosti ili zlobe zatvorskih službenika, službenika zatvorskih ustanova i osoblja za održavanje u Donaldsonu i nemara i/ili bezobzirnosti izvođača", navodi se u tužbi.

Dodaje se da je istražitelj koji je bio na odjelu te večeri nakon Rutledgeove smrti komentirao da je, kad je otvorio vratašca na poslužavniku kako bi razgovarao sa zatvorenikom, bilo "vruće kao u tri pakla" i osjećao se kao "kada izvadite nešto iz pećnice i vrućina vam udari u lice".

Iako je Alabama priznala nedostatke u svom zatvorskom sustavu, osporava tvrdnju Ministarstva pravosuđa da su uvjeti bili neustavni. Očekuje se da će tužba stići na suđenje tek 2024. godine.

Pročitajte više