Zavadlav izbačen iz sudnice. Sutkinja ga upozorila da se ne obraća kamerama

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Suđenje Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko teško ubojstvo u Varošu, nastavljeno je čitanjem iskaza svjedoka koji su imali saznanja o krvavom pohodu, kao i psihijatara koji su izvršili vještačenje nad okrivljenikom.

Sud je odlučivao i o istražnom zatvoru koji mu je određen do 3. listopada, a zatraženo je da se produlji. Obrana se protivila produljenju predlažući da se zamijeni određenim mjerama opreza kojih bi se okrivljenik pridržavao. Zavadlav se nije složio sa svojim braniteljem te je tražio da se istražni zatvor ukine bez ikakvih mjera opreza. Prema odluci Vijeća, istražni zatvor je produljen i Zavadlav do izricanja presude ostaje u zadarskom zatvoru.

 

Iz zadarskog zatvora Zavadlav je na sud u Split stigao u bijelom odijelu s crnom kravatom. Na optuženičkoj klupi sjedio je mirno, prekriženih ruku, i slušao je iskaze svjedoka. Tijekom dugotrajne rasprave na kojoj su se čitali iskazi svjedoka optuženik za trostruko ubojstvo je povremeno gledao u prazno i listao vlastite dokumente.

Nije bio raspoložen, za razliku od jučerašnjeg ročišta kada se smijao tijekom pregledavanja dokaznog materijala. Posebno se smijao na poruke poslane njegovoj navodnoj djevojci Mariji. On joj je u tim porukama kroz jecaj i plač govorio kako je psihički slomljen. Tražio je i ponovo, sedmi put, mijenjanje odvjetnika, koje sutkinja nije dopustila, a svom branitelju je zabranio govoriti uz objašnjenje da je on sam šef obrane.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL 

Problemi uslijedili nakon pročitanih iskaza. Sutkinja ga izbacila iz sudnice

Danas je na redu bilo čitanje iskaza svjedoka među kojima su bile osobe bliske obitelji Zavadlav, psihijatrica koja ga je pregledala nakon krvavog pohoda i Jerko Malvasija. Optuženi za trostruko ubojstvo nije imao reakcija na dugotrajno čitanje. Optuženik je mirno čekao iznošenje primjedbi na iskaze i daljnjih prijedloga koji su ponovo rezultirali problemima u sudnici.

Optuženik za trostruko ubojstvo nakon pročitanih iskaza imao je niz primjedbi i prijedloga tijekom kojih je došlo do rasprave između njega i sutkinje koja ga je više puta upozoravala na obraćanje i iznošenje primjedbi.

Zavadlav je uporno želio objašnjavati i pozivati se na zakone prilikom primjedbi u čemu ga je sutkinja Višnja Strinić strogo prekidala i upozoravala da se pribere i iznosi samo primjedbe.

"Vi ste ovdje čitali iskaze dva dana, a meni ne date pet minuta" rekao je Zavadlav sutkinji Strinić, koja ga je ponovo upozorila da ne odugovlači tijek rasprave.

"Ja se ne nalazim na tim snimkama"

Zavadlav je iznio niz primjedbi na iskaze i dokaze te je pokušao osporiti autentičnost snimki koje su prikazivale dijelove trostrukog ubojstva. "Ja se ne nalazim na tim snimkama, one nisu autentične. To nisam ja", ponavljao je Zavadlav u sudnici.

Tvrdio je kako njegov mobitel nije imao dovoljno memorije za sav sadržaj koji je navodno pronađen na tom mobitelu i prikazan kao dokaz. Prema njemu, psihijatrijsko vještačenje je nepotpuno. Imao je i nekoliko prijedloga u kojima je tražio pozivanje dodatnih svjedoka poput prijatelja žrtve Ožić-Paića ili doktorice koja je liječila jednog od svjedoka, kao i ponovljeno balističko vještačenje te dodatno vještačenje za videosnimke koje prema njemu nisu autentične.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL 

Zavadlav je sutkinji i dalje nastavio upadati u riječ. Više puta ga je opomenula da se koncentrira i okrene prema njoj, a ne prema kamerama u sudnici, aludirajući na to da njegove primjedbe i prijedlozi nisu predstava za javnost. Zavadlav je nastavio prekidati sutkinju, zbog čega ga je nakratko udaljila iz sudnice prije završetka rasprave. Optuženik je nakon kraće stanke u pratnji pravosudnih policajaca vraćen na optuženičku klupu.

Maratonsko čitanje iskaza svjedoka 

Tijekom četverosatnog ročišta sutkinja Strinić čitala je iskaze Filipove stanodavke, socijalnog radnika i časne sestre koja se o njemu brinula godinama. Vlasnica apartmana Marcela Sunara u svom iskazu kazala je kako Filip nije izgledao kao netko tko bi mogao učiniti takvo nešto. Ona ga je srela kratko nakon krvavog pohoda te tvrdi kako joj je rekao: "Nisam spavao 16 dana, oprosti mi, Marcela. Ili ja ili oni, nisam znao što ću."

Nakon krvavog pohoda policajci su Filipa Zavadlava doveli u splitski KBC na psihijatrijsku procjenu. Doktorica je u iskazu kazala kako u tom trenutku nije znala zbog čega je Zavadlav doveden na procjenu. Pregled je trajao 40 minuta i tijekom njega je psihijatrica ustanovila da je on urednog ponašanja, bez problema. Prema njenom iskazu, iskazivao je žalost i stalno ponavljao da nije mogao spavati noćima. No zaključila je da je svjestan svega.

Tijekom dosadašnjeg suđenja o njegovoj ubrojivosti mišljenje je dao i psihijatar Goran Arbanas s Klinike za psihijatriju Vrapče, koji je u iskazu potvrdio kako se kod Filipa Zavadlava ne radi o akutnom psihičkom poremećaju, nego o akutnoj reakciji na stres. Vještaci su zadržali mišljenje da je bio smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv.

Zavadlav nije reagirao ni na čitanje svjedoka Jerke Malvasije koji je prema optužnici također trebao biti njegova meta te je zbog toga došao pred njegovu kuću, ali ga nije pronašao.

U svom iskazu Malvasija je negirao bilo kakvu poveznicu s okrivljenikom i krvavim pohodom za koji ga terete. U vrijeme ubojstva je, kaže, spavao u stanu na Barutani te su ga prijatelji probudili telefonskim pozivima i rekli mu da su ga prvo proglasili mrtvim, a nakon toga ubojicom. Poznavao je ubijene Juricu Torlaka i Marina Bobana. Filipa i njegovog brata Stanislava znao je iz viđenja. Kaže da nisu imali nikakav kontakt.

Vijeće je odlučilo kako će prihvatiti dio prijedloga koje je iznio optuženik i na raspravu pozvati svjedoke Zvonimira Ivkovića i Hrvoja Tadića. O drugim prijedlozima sud će raspravljati u nastavku suđenja, koje će se održati 13. i 19. listopada.

Pročitajte više