Zalihe krvi su niske, a potrebna je: Ljudi cijeli dan čekaju u Petrovoj da daju krv

OZLIJEĐENI u potresu, ali i pacijenti iz bolnica na potresom pogođenom području prebacuju se u zagrebačke bolnice, ali i druge bolnice diljem zemlje, a kako se vidi na web stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, zalihe krvi su male.

"Pozivamo sve darivatelje svih krvnih grupa da daruju krv", stoji na stranici Zavoda koji prikuplja preko 50% krvi u Republici Hrvatskoj i krvlju i krvnim pripravcima opskrbljuje preko 30 zdravstvenih ustanova.

Na slici možete vidjeti trenutačno stanje zaliha krvi prema krvnim grupama i sve su ispod normalne razine. Optimalne količine su između vrijednosti označene kao PREMALE i PREVELIKE ZALIHE.

"Ako su trenutačne količine krvi Vaše krvne grupe ispod oznake PREMALE ZALIHE, molimo Vas da se odazovete na akcije dobrovoljnog darivanja krvi prema rasporedu darivanja koji je objavljen na našoj web stranici ili kod nas u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, 10 000 Zagreb.

Ako su trenutačne količine krvi Vaše krvne grupe iznad oznake PREVELIKE ZALIHE, molimo Vas privremeno odgodite darivanje dok se zalihe Vaše krvne grupe ne smanje", poručuju iz Zavoda.

Pročitajte više